Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ψήφος εμπιστοσύνης της Philip Morris International στην ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος εμπιστοσύνης της Philip Morris International στην ελληνική οικονομία

Την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία στηρίζει έμπρακτα η καπνοβιομηχανία Philip Morris International, μητρική εταιρεία της Παπαστράτος, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ελλάδα.

Η Παπαστράτος τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε την υλοποίηση μιας νέας επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Philip Morris International, για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS, το καινοτόμο προϊόν της Philip Morris International.

Η επένδυση αυτή δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας και εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει η Philip Morris International και η Παπαστράτος για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Με την ολοκλήρωσή της, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη επένδυση «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα του για το ενδιαφέρον που δείχνουν και θα δείξουν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές για επενδύσεις στη χώρα μας. Και στις αρχές του 2016, από την διοίκηση του πολυεθνικού ομίλου η Παπαστράτος ορίστηκε επικεφαλής για τις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας.

Η σημασία της Παπαστράτος και της Ελλάδας για την PMI, πέρα από τη μακρά ιστορία που τις συνδέει, αποδεικνύεται από το ύψος των επενδύσεών της στην Ελλάδα - όχι μόνο στην Παπαστράτος αυτή καθαυτή αλλά και στην καπνοκαλλιέργεια, στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών και σε σημαντικές κοινωνικές ενέργειες - που από το 2003 ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα η Philip Morris International ανανέωσε για άλλα τρία χρόνια τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε το 2013 με την ελληνική κυβέρνηση δεσμευόμενη για αγορές ελληνικών ανατολικών καπνών. Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει στο μέτρο του δυνατού τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως.

Η Παπαστράτος σήμερα

Η Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα. Με έδρα τον Ασπρόπυργο, η εταιρεία προσφέρει περίπου 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στις παραγωγικές και διοικητικές της εγκαταστάσεις.

Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Παπαστράτος περιλαμβάνει το κορυφαίο παγκοσμίως σήμα Marlboro, το Philip Morris, το L&M κ.α. καθώς και δημοφιλή ελληνικά σήματα, όπως ο ιστορικός ΑΣΣΟΣ, αλλά και το πρώτο δυνητικά μειωμένου κινδύνου προϊόν IQOS.

Η Παπαστράτος διαθέτει στην Ελλάδα περίπου 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτές, ενώ η PMI είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ελληνικών καπνών αγοράζοντας άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών με τριετείς δεσμεύσεις (2013-2015 και 2016-2018). Με μια ιστορία 85 χρόνων στην ελληνική αγορά, η Παπαστράτος συνεχίζει τη δυναμική επιχειρηματική της πορεία στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Με την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ από το 2003 σε υποδομές, στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, στους ανθρώπους και τα σήματά της, αλλά και σε σημαντικές κοινωνικές ενέργειες καθώς και στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, η Παπαστράτος διαθέτει σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της PMI στην Ευρώπη. Διασφαλίζει, έτσι, δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και περαιτέρω ευκαιρίες εξέλιξης για τους εργαζομένους της.

Το 2015 η Παπαστράτος ήταν η 10η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα βάσει κύκλου εργασιών (Η Ελλάδα σε αριθμούς, ICAP Group).

Το 2016 αναδείχθηκε στην #1 Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρεία στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κλάδου από το περιοδικό Fortune.

Οι τελευταίες επενδύσεις της Παπαστράτος περιλαμβάνουν:

* 2014-15 - Νέες γραμμές παραγωγής και υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού. Μεταφορά όγκου παραγωγής από άλλα εργοστάσια της ΡΜΙ και μετατροπή του εργοστασίου της εταιρίας σε εξαγωγικό κέντρο

* 2013 - Μετατροπή των αποθηκών της Παπαστράτος στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκές αποθήκες και διαμετακομιστικό κέντρο της PMI για τα καπνά ανατολικού τύπου. Τα καπνά προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες όμορες χώρες και εξάγονται προς εργοστάσια της PMI στην ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία

* 2013 - Νέες υπερσύγχρονες μηχανές στο τυπογραφείο της Παπαστράτος, το μοναδικό της PMI στην Ευρώπη.

Η Παπαστράτος εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς. Ο κύκλος εργασιών της Παπαστράτος το 2015 ανήλθε στα 1,34 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,1 δισ. ευρώ είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 2,5% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιχειρηματική επιτυχία της Παπαστράτος είναι οι άνθρωποί της. Με συνεχείς επενδύσεις στην επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων, στην ανάδειξη ταλέντων και στην αναζήτηση ικανών επαγγελματιών, αναλόγως των αναγκών της εταιρίας, σε δυναμικά προγράμματα ανάπτυξης καριέρας, ανταγωνιστικούς μισθούς και παροχές, διεθνή σταδιοδρομία και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, η Παπαστράτος έχει αναγνωριστεί ως εξαιρετικός χώρος εργασίας από το Great Place to Work®Institute Hellas για τρία συνεχόμενα χρόνια (2012-2014) και ως Κορυφαίος Εργοδότης από το Top Employer Institute (2015 και 2016), ενώ έχει λάβει δύο χρυσά βραβεία για προγράμματα ανάπτυξης εργαζομένων από τον θεσμό HR Awards. Όπως τους ανθρώπους της, έτσι και την κοινωνία: Με τον ίδιο τρόπο που νοιάζεται τους ανθρώπους της, η Παπαστράτος νοιάζεται και για την κοινωνία και τη χώρα. Με ένα πολυσχιδές πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για το οποίο από το 2009 έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ, προσπαθεί να ανακουφίσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η Παπαστράτος ιστορικά αγοράζει την μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικών ανατολικών καπνών. Το 2013 η μητρική εταιρία ΡΜΙ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση δεσμευόμενη να αγοράζει το 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών για την τριετία 2013-2015. Η συμφωνία ανανεώθηκε το 2016 για άλλη μία τριετία (έως το 2018). Η συμφωνία αυτή αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η συμφωνία αυτή εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης και κυρίως διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών.

Από το 2012 η Παπαστράτος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Το παράνομο εμπόριο πλήττει τα δημόσια έσοδα - περίπου 670 εκατ. ευρώ χάνονται τον χρόνο - αλλά και όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα -τα τελευταία 5 χρόνια έχει κλείσει το 1/3 σημείων μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά) – καθώς και την κοινωνία συνολικά – σύμφωνα με την Interpol οι διακινητές παράνομων προϊόντων συνδέονται ευθέως με άλλες εγκληματικές οργανώσεις (ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία). Η Παπαστράτος από το 2012 έχει καταθέσει προτάσεις και έχει δαπανήσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ σε ενέργειες υποστήριξης (παροχή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας) της Πολιτείας και των διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών με εκστρατείες επικοινωνίας. Η τελευταία δράση αφορά στη δωρεά ενός κινητού x-ray scanner, αξίας 2 εκατ. ευρώ, προς το Υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων από τα Τελωνεία της χώρας

Η Philip Morris International, μητρική εταιρία της Παπαστράτος, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη προϊόντων μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα καπνού. Προϊόντα μειωμένου κινδύνου είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η εταιρία μας όταν αναφέρεται στα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο για τα μεμονωμένα άτομα και την πρόκληση βλάβης στο γενικότερο πληθυσμό, σε σύγκριση με το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων. Τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου της PMI βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και εμπορικής διάθεσης. Το διεθνές Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Philip Morris International απασχολεί περισσότερους από 430 εργαζομένους –μεταξύ των οποίων περίπου 300 είναι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων– οι οποίοι εργάζονται για την ανάπτυξη μιας σειράς νέων καινοτόμων προϊόντων που είναι εν δυνάμει λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα. Το πρώτο τέτοιο προϊόν, που θερμαίνει τον καπνό αντί να τον καίει, το IQOS πρόσφατα άρχισε να κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL