Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χ.Μεγάλου: Να μειώσουμε τα «κόκκινα» δάνεια 4 δισ. σε 6 μήνες

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς ζήτησε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4 δις ευρώ και να ανακτηθούν οι καταθέσεις που έφυγαν από την τράπεζα με προορισμό θυρίδες, Αμοιβαία Κεφάλαια ή στρώματα.

Ένα διπλό στόχο για το επόμενο εξάμηνο αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό παρουσίασε ο Χρήστος Μεγάλου στην πρώτη διευρυμένη συνάντηση στελεχών με τη διοίκηση της Πειραιώς.

Ο ίδιος, μιλώντας ενώπιον 350 στελεχών της τράπεζας (όλα τα στελέχη με βαθμό Γενικού Διευθυντή και άνω, σύμβουλοι διοίκησης, περιφερειακοί διευθυντές, επικεφαλής θυγατρικών και περιφερειακοί διευθυντές) ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans-NPLs) κατά 4 δις ευρώ και να ανακτηθούν οι καταθέσεις που έφυγαν από την τράπεζα με προορισμό θυρίδες, Αμοιβαία Κεφάλαια ή στρώματα.

Την ίδια στιγμή ανέλυσε τους στόχους της «Agenda 2020» που αποτελεί τον μεσοπρόθεσμο οδικό χάρτη για την τράπεζα ή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το πλαίσιο των στρατηγικών επιδιώξεων, πίσω από το οποίο θα ευθυγραμμιστούμε όλοι».

«Το σχέδιο αυτό είναι συνοπτικό, αλλά απόλυτα τεκμηριωμένο. Η αποτελεσματική υλοποίησή του θα καταστήσει την τράπεζα Πειραιώς ικανή να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση: Να στηρίξει ουσιαστικά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο Χρ.Μεγάλου.

Πιο αναλυτικά:

* Πρέπει να εργασθούμε εντατικά, με στόχο να εξυγιάνουμε τα δανειακά μας χαρτοφυλάκια και να μειώσουμε τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, σε μονοψήφιο ποσοστό μεσοπρόθεσμα. Το 15% είναι ο πρώτος στόχος. Σε βάθος χρόνου πρέπει να πάμε σε μονοψήφιο ποσοστό. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε ποσοστό κάτω του 30% από το 55% σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω στόχοι είναι ταυτόσημοι με αυτούς που έθεσε η Πειραιώς στον SSM για μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ως το τέλος του 2019. Όπως είχε αναφέρει πέρσι η διοίκηση της τράπεζας στο τέλος του 2019 τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans – NPLs) θα υποχωρήσουν από το επίπεδο των 24 δισ. ευρώ σε 10,2 δισ. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs) θα υποχωρήσουν στα 20,3 δισ. από 34 δισ. ευρώ.

* Επιδίωξή μας είναι να γίνουμε η Τράπεζα με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα να επιτύχουμε return on assets πάνω από 1%, που σημαίνει κέρδη πάνω από €700 εκατ. Πρόκειται για στόχο του 2020 που περιλαμβάνει η ομώνυμη ατζέντα και ο οποίος έχει ήδη επικοινωνηθεί στην αγορά με πρόσφατη παρουσίαση της agenda 2020 στους αναλυτές.

* Είμαστε εύρωστοι κεφαλαιακά και ήδη πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις. Πρέπει να το διατηρήσουμε αυτό, πέρα και πάνω από την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου που πρέπει να κάνουμε.

* Πρέπει να απεξαρτηθούμε πλήρως από τη χρηματοδότηση του ELA το συντομότερο δυνατό. Να έχουμε πρόσβαση στις αγορές, όπως είχαμε και στο παρελθόν.

* Πρέπει να είμαστε μια Τράπεζα με κύρος και αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία. Ένας φορέας λύσεων, προτάσεων και καινοτομίας. Τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες. Χωρίς γραφειοκρατικές δομές.

* Πρέπει να είμαστε αναγνωρίσιμοι διεθνώς ως μια σοβαρή επενδυτική επιλογή, με στιβαρά θεμελιώδη μεγέθη και προοπτική. Θα λειτουργούμε στη βάση ενός σύγχρονου και αποδοτικού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης που θα είναι σημείο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δείτε όλα τα σχόλια