Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Σε εφαρμογή ο εναλλακτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο / Ορόσημο για την ελληνοκινεζική συνεργασία η συμφωνία στον ΑΔΜΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εφαρμογή ο εναλλακτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο / Ορόσημο για την ελληνοκινεζική συνεργασία η συμφωνία στον ΑΔΜΗΕ

Σάρκα και οστά, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχτηκε σε πολλά επίπεδα, πήρε και επίσημα χθες η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να αντιτάξει τον δικό της εναλλακτικό σχεδιασμό για τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, έναντι της ιδιωτικοποίησής τους, που προέκριναν ως κυβερνήσεις κι ακόμα υποστηρίζουν οι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για την ιστορική μετάβαση του ΑΔΜΗΕ σε μια νέα εποχή, μετά την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ και την είσοδο ως στρατηγικού επενδυτή της κινεζικής εταιρείας StateGrid, που επισφραγίστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, με την υπογραφή των δύο συμφωνιών μεταβίβασης στους νέους μετόχους, το Ελληνικό Δημόσιο -μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ- και τη StateGrid, καθώς και του συμφωνητικού των νέων μετόχων.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης τόνισε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ με την ισχυρή παρουσία του Δημοσίου και τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα δύο μέρη θα συνεργαστούν αρμονικά για να εδραιωθεί ο ΑΔΜΗΕ ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη, παρέχοντας προστιθέμενη αξία σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, προς όφελος των χρηστών του συστήματος.

Τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των δικτύων πανευρωπαϊκά για την οικονομία, το κλίμα και την ενέργεια σημειώνοντας ότι η αγορά ηλεκτρισμού διέρχεται φάση μετασχηματισμού, που χαρακτηρίζεται από ψηφιοποίηση, διασυνδέσεις και άνοιγμα σε πιο ανταγωνιστικές συνθήκες και στον κομβικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ με στόχο: τη διασύνδεση της νησιωτικής χώρας για τη μείωση των χρεώσεων στα τιμολόγια, ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής με ενίσχυση ΑΠΕ - αερίου και λιγνίτη να παραμένει σε συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες επίπεδα, τη μετάβαση στο target model.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ανθρώπινο κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζοντας ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της StateGrid, Shu Yinbao, αφού ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο επιχείρηση κοινής ωφέλειας, με λειτουργικά έξοδα το 2016 άνω των 300 δισ. Δολαρίων, και η δεύτερη πλουσιότερη εταιρεία παγκοσμίως, τόνισε ότι η σχετική εκδήλωση αποτελεί ορόσημο για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα Ελλάδας - Κίνας αλλά και για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και εμπορικών ανταλλαγών.

Επισήμανε ότι το ελληνικό δίκτυο αποτελεί κομβικό σημείο διασύνδεσης σε Ευρώπη και Ασία και η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη σε Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστραλία και άλλες 6 χώρες πάνω από 56 δισ. δολάρια.

Για σημαντική και πρωτόγνωρη μέρα έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης καθώς η επιχείρηση αποχωρίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο του διαχωρισμού, που πάντως επετεύχθη με τη συνεισφορά στελεχών της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ, της σημερινής και προηγούμενης ηγεσίας, και καλωσόρισε τη StateGrid.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Ι. Ρουσόπουλος μίλησε για την ολοκλήρωση του διετούς αγώνα προκειμένου να διατηρηθεί ο Διαχειριστής υπό δημόσιο έλεγχο ακυρώνοντας την πώληση του 66%, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να μπορεί να συμμετέχει και να διαχειρίζεται αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, που αποτελεί φυσικό μονοπώλιο και υποδομή γεωστρατηγικής σημασίας.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην υποχρέωση του ΑΔΜΗΕ να μετασχηματιστεί για να ανταποκριθεί στον ρόλο του στη νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από την εισαγωγή του target model και την αύξηση των ΑΠΕ. Όπως τόνισε, πρέπει να αποδείξουμε με χειροπιαστά αποτελέσματα ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ ήταν μια σωστή απόφαση και να καταστεί ακόμα πιο ισχυρή η παρουσία του. Αναφορά έκανε και στον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως ρητά διασφαλίζεται στη νέα συμφωνία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εσωτερικών (πρώην ΥΠΕΝ) Π. Σκουρλέτης, ο “πρωτεργάτης” του δύσκολου και πρότυπου αυτού εγχειρήματος, οι υπουργοί Σ. Φάμελλος, Α. Χαρίτσης, Στ. Πιτσιόρλας, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Cao Wenqi, γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL