Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Ακριβό σπορ οι διακοπές για χιλιάδες Έλληνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακριβό σπορ οι διακοπές για χιλιάδες Έλληνες

(Photo Eurokinissi)

Κάτι περισσότερο από είδος αφανισμού οι Έλληνες τουρίστες, καθώς η διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες ή λοιπά καταλύματα είναι πλέον είδος πολυτέλειας, χωρίς καμία αλληγορία.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν την χαμηλή ζήτηση για πακέτα διακοπών, τα ταξιδιωτικά γραφεία προχωρούν σε προσφορές μικρής διάρκειας, την ίδια στιγμή που οι μαζικές κρατήσεις από ξένους ταξιδιωτικούς οργανισμούς σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας των ξενοδόχων, έχουν αναγκάσει πολλούς από αυτούς να δώσουν την κλίνη έναντι 18 ή 20 ευρώ, σε περιοχές με μεγάλο αριθμό καταλυμάτων.

Ωστόσο, "οι τιμές για τους Έλληνες δεν είναι τόσο υψηλές, εάν σκεφτείτε ότι είναι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής", σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Άρης Σουλούνιας, διαβεβαιώνοντας ότι "είναι οι ίδιες για όσους έρχονται μεμονωμένα από το εξωτερικό". Εξηγεί, μάλιστα, ότι χαμηλές τιμές στην διαμονή κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, έχουν οριστεί από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο με μαζικά συμβόλαια, που έχουν γίνει με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία.
Οι τιμές στην Ρόδο για μια κράτηση της τελευταίας στιγμής σε ξενοδοχεία από 2 ή 3 αστέρων ή και διαμερίσματα κυμαίνονται από 177 εώς 378 ευρώ για επταήμερη διαμονή τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. "Δυστυχώς φέτος περιμένουμε ελάχιστους Έλληνες να έρθουν στο νησί, γιατί η οικονομική κρίση έχει αφανίσει τον εγχώριο τουρισμό και τα μεταφορικά είναι πολύ ακριβά", λέει ξεφυσώντας ο Άρης Σουλούνιας.
Κι όταν τον ρωτήσαμε γιατί η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο 2 αστέρων είναι πιο ακριβή από ένα άλλο 3 αστέρων, ο ίδιος απαντά ότι "η διαφορά στην τιμή ανάμεσα σε ξενοδοχεία ίδιας κατηγορίας προκύπτει είτε από την πληρότητα που έχει εκείνες τις μέρες το ξενοδοχείο, αλλά και από την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει οι κατηγορίες των καταλυμάτων και μπορεί ένα ξενοδοχείο δυο αστέρων να προσφέρει πολύ καλύτερες προσφορές από ένα τριών αστέρων". Τονίζει, πάντως, ότι "τα ξενοδοχεία ανάλογα με την πληρότητά τους κάνουν και οι προσφορές μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, αλλά όχι τον Αύγουστο".

Στην γειτονική Κω, οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες, γιατί όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μηνάς Χατζημιχαήλ "υπάρχει ακόμη και τώρα μεγάλη προσφορά σε καταλύματα, αλλά είναι πολύ ακριβά τα μεταφορικά". Οι τιμές κυμαίνονται από 162 έως 300 ευρώ για επταήμερη διαμονή τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Ωστόσο, ο Μηνάς Χατζημιχαήλ σχολιάζει ότι "η παρουσία των Ελλήνων δεν έχει καμία σχέση ακόμη και με πέρυσι. Είναι πολύ μουδιασμένοι και σκέφτονται πάρα πολύ να ξοδέψουν χρήματα για του τουρισμό".
Παραμένει, όμως, την αισιοδοξία ότι λόγω της επανεκκίνησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού "αυτές τις μέρες κάτι έχει αρχίσει να κινείται με τον εγχώριο τουρισμό". Όσο για την πρωθυπουργική εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο Μηνάς Χατζημιχαήλ τονίζει είναι "δώρον άδωρον γιατί καθυστέρησε πολύ να έρθει και οι τιμοκατάλογοι έχουν ήδη φτιαχτεί και τα συμβόλαια με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες έχουν κλείσει προ πολλού". "Δεν ξέρω εάν θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις τιμές του χρόνου, γιατί άλλο είναι η διαμονή και άλλο η εστίαση", πρόσθεσε.

Αναζητώντας άλλον έναν προορισμό μαζικού τουρισμού, μεταφερθήκαμε στην Χερσόνησο στον Ν. Ηρακλείου, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 194 έως 400 ευρώ για σε ξενοδοχεία από 2 ή 3 αστέρων για επταήμερη διαμονή τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Στην Σαντορίνη οι τιμές είναι ελαφρώς αυξημένες και κυμαίνονται στα 396 έως 480 ευρώ.

Ωστόσο, ο καταναλωτής μπορεί μέσω διαδικτύου ακόμη και τώρα να βρει συμφέρουσες τιμές μέσω προσφορών, αλλά να διαπραγματευτεί την τιμή του δωματίου. Αυτό συμβουλεύει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι εξαρτάται από την πολιτική του κάθε επιχειρηματία. Στην Χαλκιδική, οι τιμές αυτή την περίοδο ξεκινούν από 80 ευρώ. Σε περιοχές όπως η Κασσάνδρα αυτή την περίοδο η διαμονή είναι πιο ακριβή, λόγω της νυχτερινής ζωής, αλλά και λόγω της στροφής που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και οι πλούσιοι Ρώσοι επιλέγουν την Χαλκιδική για τις διακοπές τους, εξηγεί ο Γρηγόρης Τάσιος. Ενώ για τον εγχώριο τουρισμό σημειώνει: "Δεν είναι φυσιολογικό να ασχολούμαστε με τον εγχώριο τουρισμό, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει Έλληνας τουρίστας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL