Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ρεκόρ αφίξεων όχι και εισπράξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεκόρ αφίξεων όχι και εισπράξεων

Με κλειστές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης από τις τράπεζες πορεύονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε κλίμακας και αυτή την τουριστική περίοδο. Κι ενώ το ρεκόρ των 17 εκατ. αφίξεων δείχνει να επιτυγχάνεται, δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις εισπράξεις. Οι εκτιμήσεις μιλούν για 10 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που το βάρος των όποιων αναμενόμενων κερδών μεταφέρεται στις πλάτες των εργαζομένων.

Όσο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από την 1η Αυγούστου, την οποία χαιρετίζουν οι τουριστικοί φορείς, δεν συνιστά από μόνη της αύξηση ούτε στην κυκλοφορία του χρήματος ούτε στους μισθούς των εργαζομένων του τουρισμού, ενόσω για την πληθώρα των εργοδοτών υπάρχει η εύκολη λύση της μαύρης εργασίας ή της καρατόμησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με "επιχείρημα" τις κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών.

Στο Ηράκλειο, τη μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της χώρας, το πρόβλημα της ρευστότητας είναι διογκωμένο, αν και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, καθησυχάζει λέγοντας πως "φέτος είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, γιατί οι ξενοδόχοι κατόρθωσαν να κλείσουν σε καλύτερες τιμές για τους ίδιους τουριστικά πακέτα με τους tour operators". Εξηγεί, όμως, πως η έλλειψη ρευστότητας πλήττει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί το λειτουργικό κόστος είναι υψηλό, ενώ στο απυρόβλητο δεν μένουν ούτε οι μεσαίου μεγέθους μονάδες, περί τις 60-120 κλίνες. "Το χειρότερο είναι για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους και τα επιτόκια είναι στα ύψη", τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που είναι προσδεδεμένες αποκλειστικά στο άρμα των tour operators. "Το πρόβλημα χρηματοδότησης δεν εντοπίζεται μόνο στις τράπεζες, αλλά και στους tour operators, που καθυστερούν να μας πληρώσουν", επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Άρης Σουλούνιας, εξηγώντας πως "ναι μεν μας ικανοποιεί η αύξηση των αφίξεων, που εκτιμάται στο 10% για όλη την τουριστική περίοδο, αλλά η πτώση των τιμών στα φετινά τουριστικά πακέτα είναι σημαντική". Όσο για τα σενάρια επιτυχίας στον τουρισμό, ο κ. Σουλούνιας ξεκαθαρίζει: "Εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του 'success story' της κ. Κεφαλογιάννη, γιατί οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στην Ρόδο μόνο με ειδικές προσφορές, οι διανυκτερεύσεις την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί σημαντικά".

Ενόσω οι μετοχές της Κω ανεβαίνουν με αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 20%, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μηνάς Χατζημιχαήλ ακούει... γκρίνια, καθώς "οι μόνοι δανειστές που μας έχουν απομείνει είναι οι tour operators, γιατί δίνουν προκαταβολές πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και έτσι κάπως κινείται το σύστημα". "Δυστυχώς το 'success story' περιορίζεται μόνο στις αφίξεις, την ίδια στιγμή που έχουμε μειώσει τις τιμές στα τουριστικά πακέτα που κλείνουμε με τους tour operators" εξηγεί ο κ. Χατζημιχαήλ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι "οι μειωμένες διανυκτερεύσεις μας αναγκάζουν πολλές φόρες να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας". Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει στρεβλό το μοντέλο του all inclusive, γιατί δεν επιτρέπει να κυκλοφορήσει χρήμα στην τοπική αγορά.

Στην Χαλκιδική, πάντως, χρονιά επιβίωσης χαρακτηρίζει την φετινή τουριστική περίοδο ο Γρηγόρης Τάσσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής εξηγώντας πως το κεφάλαιο κίνησης, που πριν από μια πενταετία εξασφαλιζόταν από τις τράπεζες, τώρα εξασφαλίζεται μόνο από τους tour operators και "αυτή η εξάρτηση αναγκάζει πολλούς ξενοδόχους να ρίξουν κι άλλο τις τιμές στα τουριστικά πακέτα", όπως επισημαίνει. Παρ' ότι η αύξηση των αφίξεων κυμαίνεται περί το 8-10%, αυτή δεν θα είναι ανάλογη με τον τζίρο κι "αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν και τα κέρδη μας γιατί οι υποχρεώσεις στις τράπεζες είναι μεγάλες", επισημαίνει ο κ. Τάσσιος. Πάντως, είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που δεν έχουν δάνεια, όπως μας λέει.

Στη Ζάκυνθο, οι ξενοδόχοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, αλλά "οι περισσότεροι, κυρίως Βρετανοί, έρχονται με ειδικές προσφορές και δυστυχώς την τελευταία τετραετία το τουριστικό πακέτο από 7 μέρες έχει περιοριστεί στις 4 μέρες", όπως σχολιάζει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Χριστίνα Τετράδη. "Το πρόβλημα είναι οι μειωμένες τιμές στα τουριστικά πακέτα", τονίζει προσθέτοντας: "Είναι δύσκολα τα πράγματα, γιατί είναι λίγες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν δάνεια, αλλά εμείς προσπαθούμε πάντα να είμαστε αισιόδοξοι και χαμογελαστοί!".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL