Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Αντιδράσεις από φορείς στην ανοιχτή διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ / Βορά στους επενδυτές το περιβάλλον με το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις από φορείς στην ανοιχτή διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ / Βορά στους επενδυτές το περιβάλλον με το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό

Παράκτια ζώνη, τουριστικοί λιμένες, δασικές εκτάσεις, περιοχές Natura και αρχαιολογικοί χώροι σερβίρονται απλόχερα σε υποψήφιους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, όπως επισήμαναν χθες φορείς στην ανοικτή διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισήγησή του ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, υπεύθυνος τουριστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως στο νομοσχέδιο με τον γενικό τίτλο "Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις" δεν αποτυπώνεται η εθνική στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη, ούτε γίνεται αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και στα ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος.

Ειδικά για τον ΕΟΤ, ο κ. Κριτσωτάκης υπογράμμισε ότι "μεταφυτεύεται" στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς μεταξύ άλλων μετατρέπεται σε Αρχή έγκρισης επενδύσεων, για τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η έγκαιρη προσκόμιση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το δε ΞΕΕ αναβαθμίζεται σε υποδοχέα των σχετικών δικαιολογητικών. Ταυτόχρονα προκρίνεται η πρακτική του one-stop-shop, ενώ παραγκωνίζεται ο ρόλος του ΣτΕ στον προληπτικό έλεγχο.

Κι όλα αυτά γιατί η στρατηγική επιλογή του υπουργείου είναι η δόμηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, που θα απλώνονται σε μεγάλες επιφάνειες με γήπεδα γκόλφ και κλίνες έως και 35 τ.μ. Όσο για το περιβάλλον η αξία του υποχωρεί, καθώς με το νομοσχέδιο μειώνεται στα 20 μέτρα από τον αιγιαλό το όριο δόμησης και δίνονται διευκολύνσεις στην εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης. Αντίστοιχα, δίνεται η δυνατότητα δόμησης εντός περιοχών Natura, ενώ χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις γίνεται λόγος για "λειτουργική ένταξη" αρχαιολογικών περιοχών και παλαιών οικισμών στην τουριστική ανάπτυξη.

Στο απυρόβλητο δεν μένουν ούτε οι δασικές εκτάσεις, πράγμα για το οποίο οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΔΕ εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα σύνθετα καταλύματα απευθύνονται μόνο στους πλούσιους, την ίδια στιγμή που απαξιώνονται πλήρως οι μικρές τουριστικές μονάδες και στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για την ενίσχυση του μαζικού τουρισμού.

"Η μικρή ξενοδοχία στενάζει", τόνισε ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, την ίδια στιγμή που "κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν στον μύθο ότι οι υπηρεσίες all inclusive στηρίζουν την τοπική οικονομία". Ο ίδιος χαρακτήρισε προβληματικές τις διατάξεις για τους τουριστικούς λιμένες, γιατί, όπως εξήγησε, δεν προσδιορίζεται ο τρόπος αδειοδότησής τους, αλλά ούτε η καταβολή ειδικών εισφορών προς τους δήμους. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι από το 2009 το τέλος παρεπιδημούντων έχει μειωθεί στο 0,5% και συνεπώς "τα έσοδα δεν φθάνουν ούτε για την καθαριότητα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL