Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Για τη φορολογία / Με αποχώρηση απειλούν οι εφοπλιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τη φορολογία / Με αποχώρηση απειλούν οι εφοπλιστές

Βολές κατά του Γ. Στουρνάρα για την τριετή έκτακτη εισφορά, αλλά και έμμεσες απειλές για αποχώρηση ναυτιλιακών εταιρειών από την Ελλάδα, εξαπέλυσε από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εφοπλιστών, ο πρόεδρός της Θ. Βενιάμης.

"Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας (...) προσφάτως διατάραξε με τις νομοθετικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου του το εδώ και δεκαετίες σταθερό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Θ. Βενιάμης, ο οποίος έκανε λόγο για "συνταγματική εκτροπή" και "νομικούς αστεισμούς". Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "αιφνιδιαστικά και παρασυρόμενο από τις πιεστικές συνθήκες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προέβη σε κατάφωρη συνταγματική εκτροπή".

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η αποτυχία της εθελοντικής συνεισφοράς, κάτι που είναι πλέον κοινώς αποδεκτό και από τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Ωστόσο, μετά την επίθεση ενάντια του υπουργείου Οικονομικών ο Θ. Βενιάμης προειδοποίησε για την αποτυχία του μέτρου αλλά και την περίπτωση "απομάκρυνσης" της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

"Θα γίνει, νομίζω, σύντομα αντιληπτό ότι η υιοθέτηση του προαναφερόμενου καθαρά φοροεισπρακτικού μέτρου δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα (...) οι αποκλίσεις στα έσοδα που ανέμενε η κυβέρνηση από την εθελοντική συνεισφορά θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε με την περαιτέρω προσέλκυση εγκατάστασης πλοίων στην Ελλάδα είτε με αναζήτηση άλλων προτάσεων αμοιβαία αποδεκτών" είπε προσθέτοντας πως "είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση (...) δεν θα θελήσει σε καμία περίπτωση να την απομακρύνει (σ.σ.: την ελληνόκτητη ναυτιλία) οδηγώντας την σε χαλάρωση των υφιστάμενων δεσμών της με τον τόπο μας".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL