Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
«Χάνδρες και καθρεφτάκια» για να αποχωρήσουν τα τρακτέρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Χάνδρες και καθρεφτάκια» για να αποχωρήσουν τα τρακτέρ

Μέτρα για τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους ενάντια σε μέτρα φορολόγησης και των βιβλίων εσόδων-εξόδων, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η κυβέρνηση, τη στιγμή που το αγροτικό κίνημα από τα μπλόκα είχε δώσει διορία μέχρι το μεσημέρι για μια θετική εξέλιξη στα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα παρακάτω, χωρίς πάντως να ικανοποιείται το βασικό αίτημα των αγροτών:

 •Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

•Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

•Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

•Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

•Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

•Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

•Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Οι αγρότες λένε "όχι" στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, "φρένο" στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Β. Αποστόλου: Χάνδρες και καθρεφτάκια τα μέτρα

«Η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάνδρες και καθρεφτάκια, όπως είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην κοινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη», δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστή της ΕΕΚΕ για ζητήματα αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης, προσθέτοντας:

«Πρόκειται για μια απόφαση που στοχεύει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Αλήθεια, που πήγε η περσινή υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις για φθηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα; Γιατί δεν ασχολήθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη με τα μεγάλα προβλήματα του κόστους παραγωγής και της ρευστότητας του χώρου;».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL