Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ - Εργαζόμενοι ΔΕΗ: "Όχι" στην εκποίηση του ΑΔΜΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - Εργαζόμενοι ΔΕΗ: "Όχι" στην εκποίηση του ΑΔΜΗΕ

Ευρεία κοινωνική στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα προκειμένου να ακυρωθεί το προωθούμενο ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ), που ανοίγει τον δρόμο για τη διάλυση της ΔΕΗ υπέρ ιδιωτών, ζητούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι από σήμερα ξεκινά στη Βουλή η με συνοπτικές διαδικασίες προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης.

Σε διαβούλευση - συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή, με πρωτοβουλία του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τους βουλευτές Θ. Πετράκο και Ευ. Ουζουνίδου και με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων των θεσμοθετημένων πρωτοβάθμιων σωματείων της ΔΕΗ και των συντονιστικών τους επιτροπών, επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη κοινωνικής συσπείρωσης για την αποτροπή της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου και κυρίως της υλοποίησης της εκποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ, με στόχο η ΔΕΗ να παραμείνει καθετοποιημένη, ενιαία και δημόσια.

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε ότι θα ζητηθεί απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί την "υπερ-στρατηγική" θυγατρική της ΔΕΗ και αποτελεί κομβικό σημείο για το ξεπούλημα και της υπόλοιπης ΔΕΗ.

Ζητήθηκε συνένωση δυνάμεων για την ακύρωση αυτής της ιδιωτικοποίησης, κάτι που θα αποτελέσει νίκη απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, ενώ τονίστηκε ότι ο αγώνας θα είναι πιο αποτελεσματικός αν καταστεί σαφές στην κοινωνία ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά του εθνικού ενεργειακού συστήματος της χώρας, προειδοποιώντας "επίδοξους πλιατσικολόγους" ότι δεν θα βγάλουν κέρδη από την προώθηση αυτής της ιδιωτικοποίησης.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες, ενώ υπάρχουν πολλές προτάσεις για επιπλέον δράσεις στήριξης του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων και της ΔΕΗ. Παρά τα οποία ζητήματα δημιουργεί η ακέφαλη ΓΕΝΟΠ, οι εργαζόμενοι δρομολογούν ενέργειες συντονισμού σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μπλοκάρουν τις κυβερνητικές προθέσεις για τη διάλυση της ΔΕΗ.

Υπογράμμισαν ότι χωρίς το σύστημα μεταφοράς -και τον δημόσιο έλεγχό του- δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, αφού το ρεύμα δεν αποθηκεύεται και εφόσον παραχθεί, πρέπει να μεταφερθεί ανάλογα με το φορτίο του "Όσο ηλεκτρισμό κι αν παράγει ο ιδιώτης, δεν μπορεί να το πάει πουθενά χωρίς τα δίκτυα μεταφοράς".

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο αποτελεί "δώρο ελέγχου της ενέργειας στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ανατολική Ευρώπη", καθώς και ότι "οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι έχουν πολλά να κερδίσουν", αφού για να βγάλουν την παραγωγή τους οι ιδιώτες από τα εργοστάσια "πρέπει να ελέγξουν τους δρόμους".

Έθεσαν διάφορα ερωτήματα, όπως "τι θα κάνει ο ιδιώτης στις βλάβες;" (έχουν ήδη καεί δύο υποσταθμοί της ΔΕΗ), ή "τι θα κάνουν οι ιδιώτες στη συντήρηση;" (που είναι πανάκριβη). Τόνισαν ότι διαχωρισμός έχει γίνει (ιδιοκτησιακός) και δεν υπάρχει κοινοτική υποχρέωση για πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ αναφέρθηκε και το μείζον ζήτημα με την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένη στα πάγια της επιχείρησης (ήδη έχουν γίνει προσφυγές στη Δικαιοσύνη). Βασικό σημείο αποτελεί η διατήρηση της ΔΕΗ στο υφιστάμενο καθεστώς, με τη θυγατρική ΑΔΜΗΕ, ή και όπως ήταν πριν από το 1999.

Σημειώθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός που γίνεται ήδη, αλλά και οι προγραμματισμένες επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ, αποτελούν δώρα έτοιμα για τους επίδοξους επενδυτές, ενώ η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα κοστίσει τελικά περισσότερο από τα έσοδα που θα επιφέρει, δεδομένου ότι το εναπομείναν 34% των δικτύων θα κοστολογηθεί με βάση τιμή που θα αποφασίσει ο ιδιώτης επενδυτής και για να αποκτηθεί από το Δημόσιο θα γίνει συμψηφισμός με χρέη κ.λπ., ενώ ο έλεγχος της μειοψηφίας αυτής θα ασκείται από διαφορετικό φορέα, όχι από τη ΔΕΗ Α.Ε.

Τέθηκε δε θέμα κατάρρευσης των υποδομών αλλά και κινδύνου κατάρρευσης ολόκληρης της αγοράς ενέργειας, καθώς και αναθεώρησης του πλαισίου απελευθέρωσής της.

Βασική πρόταση των εργαζομένων είναι "να γίνει θέμα όλου του κόσμου η υπόθεση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ", και όχι μόνο των εργαζομένων, "να γίνει σύμμαχος όλη η κοινωνία", ώστε να διασφαλιστούν η ελευθερία και η ανεξαρτησία του λαού, ενώ υπήρξε πρόταση ακόμα και για δημιουργία δημοψηφίσματος για μη πώληση της ΔΕΗ. Ζητήθηκε δέσμευση όλων των βουλευτών που εκλέγονται στα ενεργειακά κέντρα της ΔΕΗ ότι δεν θα ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται και η αποστολή εξωδίκων σε όσους τελικά προχωρήσουν σε ψήφιση. Επιπλέον ζητήθηκε η συμμετοχή κοινωνικών φορέων, όπως οι επαγγελματοβιοτέχνες αλλά και τα νοικοκυριά κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισαν ότι δεν κλείνει η υπόθεση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ ακόμα κι αν ολοκληρωθεί αυτή η ψήφιση. Σήμερα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση - συνέλευση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΔΕΗ.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Α. Καρράς σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ξεπούλημα "μπιρ παρά" του ΑΔΜΗΕ, ώστε να προχωρήσει η διάλυση του ομίλου ΔΕΗ προς ικανοποίηση διεθνών τοκογλύφων και ταυτόχρονη δυστυχία των καταναλωτών, που δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις τεράστιες αυξήσεις στο όνομα του "ανταγωνισμού" και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL