Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ενεργειακά φτωχότερα κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενεργειακά φτωχότερα κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά

Σε ενεργειακά φτωχότερα μετατρέπονται τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στα εισοδήματα, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους σε ηλεκτρισμό και πετρέλαιο, οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Τροφοδοτώντας όλη την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, για την επανασύνδεση του ρεύματος σε άπορους των κοινωνικών - προνοιακών δομών δήμων και Εκκλησίας, η κυβέρνηση στην ουσία προχώρησε σε μια αποσπασματική και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας "παρέμβαση", τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν έχουν ρεύμα, οι διακανονισμοί λόγω αδυναμίας πληρωμής πληθαίνουν και τα τιμολόγια βρίσκονται στα ύψη. Ακόμα και η επιδίωξη της κυβέρνησης για μαζικές επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος (περίπου 15.000) πριν από την εκπνοή του έτους θεωρείται πολύ δύσκολο να εκπληρωθεί, καθώς απομένουν μόλις λίγες ημέρες έως τότε, ενώ ακόμη δεν έχουν καταγραφεί κι αξιολογηθεί όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι.

Τις αρχικές γενικότητες διαδέχτηκαν δηλώσεις υπουργών στα κανάλια, ενώ δεν υπήρχε έτοιμη σχετική υπουργική απόφαση, για να αποκαλυφθεί τελικά ότι και αυτή τη δήθεν κοινωνική πολιτική θα χρηματοδοτήσουν οι καταναλωτές των "κανονικών" τιμολογίων, που ήδη επιβαρύνονται -όπως και η ΔΕΗ- με το κόστος του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού στους ιδιώτες.

Την τελευταία τριετία κατά μέσον όρο τα οικιακά τιμολόγια έχουν αυξηθεί μόνο στο σκέλος της ενέργειας κατά 36%, ενώ στις πλάτες των καταναλωτών οι κυβερνήσεις μεταθέτουν διάφορα επιπλέον κόστη που κατά καιρούς εφευρίσκονται, κυρίως υπέρ των ιδιωτών (όπως το τέλος ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.). Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι απελευθερώθηκαν και τα οικιακά τιμολόγια, δηλαδή πλέον δεν θα καθορίζονται από το ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, περίπου 210.000 από τις συνολικά 350.000 διακοπές ετησίως επανασυνδέονται, ενώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φτάσει σε 1,3 δισ. ευρώ και σε διακανονισμούς (δόσεις) βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο λογαριασμοί.

Με βάση διεθνή ανάλυση (ενεργειακό think tank της εταιρείας Vaasett) η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών οι κάτοικοι των οποίων οι κάτοικοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με ένα στα τρία νοικοκυριά να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Επιπλέον 26% των Ελλήνων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τα σπίτια τους πλήρη και αποτελεσματική θέρμανση -ποσοστό που τοποθετεί τη χώρα στην 5η θέση της σχετικής κατάταξης, πίσω από τις Βουλγαρία, Λιθουανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Στο περίφημο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που στόχο είχε να καλύψει περίπου 1,2 εκατ. καταναλωτές, έχουν ενταχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα μόλις 460.000, με πολλούς εξ αυτών να πληρούν τα κριτήρια από φέτος, στο πλαίσιο μιας μικρής διεύρυνσης των κριτηρίων υπαγωγής που έγινε πέρσι. Πάντως, και στο πλαίσιο του ΚΟΤ καλύπτονται οριακά συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών καταναλωτών για συγκεκριμένα όρια καταναλώσεων, ενώ συχνά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται δημιουργούν προσκόμματα για την ένταξη αδύναμων νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι ακόμα κι αυτά γίνονται διά μέσου μιας ΔΕΗ κρατικής, που από του χρόνου ξεκινά ο διαμελισμός και το ξεπούλημά της σε ιδιώτες.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΟΥΝΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL