Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΑΓΚΑΛΙΩΝ / Επικοινωνία "κοινωνικής ευαισθησίας" για τις ευπαθείς ομάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΑΓΚΑΛΙΩΝ / Επικοινωνία "κοινωνικής ευαισθησίας" για τις ευπαθείς ομάδες

Όψιμη "ευαισθησία" για την ενεργειακή φτώχεια των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το νέο κύμα ψύχους, επιχείρησε να επιδείξει η κυβέρνηση, χωρίς επί της ουσίας μέτρα όπως θα ήταν η μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ή οι διευκολύνσεις στην εξόφληση των υπέρογκων λογαριασμών και η διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Υπό τον φόβο της επανάληψης των πρόσφατων τραγικών περιστατικών, ενόψει σφοδρής κακοκαιρίας, το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ μετά από τη σχετική σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου ανακοίνωσε "δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών", με τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών και μεταθέτοντας τις ευθύνες στους δήμους και στην Εκκλησία. Έτσι, η όποια μέριμνα για την αποτροπή διακοπών ηλεκτροδότησης σε ευάλωτους καταναλωτές, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα, απομακρύνονται και τα χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ακόμα και με διακανονισμούς, βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα υπό την απειλή διακοπής της παροχής ρεύματος.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

- Συγκρότηση επιτροπών σε κάθε δήμο αποτελούμενων από εκπροσώπους της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και των κοινωνικών δομών δήμων-περιφερειών, που θα επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ σε τοπικό επίπεδο.

- Οι δήμοι θα αποστείλουν το ταχύτερο στις επιτροπές αυτές καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί ώς την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές - προνοιακές δομές και στους οποίους υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης, προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση. Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν από την Εκκλησία και κατά τόπους ιεράρχες σχετικά με τις δικές τους προνοιακές δομές.

- Εντατικοποίηση ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και των διαδικασιών ένταξης σε αυτό.

- Άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας παρέχεται με έκπτωση έως 70% ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινωνικές δομές δήμων - περιφερειών, Εκκλησίας και κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν συσσίτια ή λειτουργούν ως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία/ιατρεία.

- Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης με τη συμμετοχή ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Ένωσης Περιφερειών και ΚΕΔΕ προκειμένου να δρομολογείται το συντομότερο δυνατόν επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν.

Εμφάνιση Βενιζέλου

Η συζήτηση των "μέτρων" αυτών επαναλήφθηκε χθες στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη. Ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "πολύ ουσιαστικό πακέτο της κοινωνικής παρέμβασης", ενώ υπολόγισε σε πάνω από 500.000 τις οικογένειες που βρίσκονται στους καταλόγους κοινωνικών δομών και θα "ευεργετηθούν". Αναφέρθηκε εξάλλου και στο "κίνητρο" του ΥΠΕΚΑ για δωρεάν ηλεκτρισμό -αντί καύσης ξύλων κ.ά.- τις ημέρες με ασφυκτικά επίπεδα αιθαλομίχλης.

Αναπάντητα τα αιτήματα των δημάρχων

Βέβαια, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έδωσε καμία απάντηση, ή λύση στα ουσιαστικά αιτήματα των αιρετών στη συνάντηση του Σαββάτου. Οι δήμαρχοι ζήτησαν μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης κατέθεσε τις προτάσεις της ένωσης, οι οποίες αφορούν: μείωση του ΚΟΤ από 25% στο 50%, με άμεση ένταξη των αιτούντων και στη συνέχεια έλεγχο των δικαιολογητικών τους, καμία διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, καθώς και δημιουργία ειδικού λογαριασμού από την κυβέρνηση, από τον οποίο θα υποστηρίζονται οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Οι ανατιμήσεις "έφαγαν" τις διαφημιζόμενες μειώσεις

Αναλόγως, δεν έγινε καμία αναφορά στα σημερινά τιμολόγια της ΔΕΗ, που αυξήθηκαν από τις αρχές του έτους έως 38% (σκέλος ενέργειας, ανταγωνιστικές χρεώσεις) για τα νοικοκυριά, ούτε στην πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση από το καλοκαίρι, που στην ουσία καταργεί τον όποιο κρατικό έλεγχο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σε ό,τι αφορά το περίφημο ΚΟΤ γίνεται λόγος για 470.000 ενταγμένους σήμερα, κατόπιν μιας μικρής "διεύρυνσης" πέρσι, όταν από το 2010, που ξεκίνησε, η πρόβλεψη ήταν να ενταχθούν 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, ενώ "προπαγάνδισε" πέρσι μειώσεις 42%, στο πλαίσιο του ΚΟΤ, τελικά ενέκρινε για φέτος ανατιμήσεις και στο τιμολόγιο αυτό κατά 37,67% (ανά 1000 kWh). Άλλωστε, όταν ο υπουργός ΠΕΚΑ ρωτήθηκε για την ταχύτερη ένταξη δικαιούχων στο ΚΟΤ, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε αλλά δεν ελήφθη οριστική απόφαση.

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL