Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
ΔΕΗ: Σωρεία λαθών-παραλείψεων υπέρ της Αλουμίνιον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΗ: Σωρεία λαθών-παραλείψεων υπέρ της Αλουμίνιον

Σωρεία αδικαιολόγητων λαθών, παραλείψεων και αυθαίρετων υποθέσεων στον υπολογισμό του κόστους λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, όπως κατατέθηκε από στέλεχος της Αλουμίνιον, έλαβε υπόψη το Διαιτητικό Δικαστήριο, επιδικάζοντας τιμή πώλησης προς την εταιρεία κάτω του κόστους, σύμφωνα με τη ΔΕΗ.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, διαπιστώνονται 16 λάθη και παραλείψεις στους υπολογισμούς για το κόστος λιγνιτικής παραγωγής της, που κατέθεσε ενόρκως στο Διαιτητικό Δικαστήριο εν ενεργεία στέλεχος της Αλουμίνιον και που η πλειοψηφία του δικαστηρίου υιοθέτησε άκριτα, θεωρώντας πως "συνιστούν τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία κόστους", αγνοώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία που εγγράφως κατέθεσε ο συμβουλευτικός οίκος PwC Λονδίνου για το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.

Αποτέλεσμα του ανωτέρω στρεβλού υπολογισμού ήταν το πραγματικό κόστος των 56,7 ευρώ/Mwh (βάσει της ίδιας μεθοδολογικής προσέγγισης του στελέχους της Αλουμίνιον, αλλά με πραγματικά στοιχεία) να γίνει 36,7 ευρώ/MWh.

Ενδεικτικά, αναφέρει η ΔΕΗ, τα λάθη αφορούν εσφαλμένη περίοδο αναφοράς (2009, αντί 2010-2013), χρήση εσφαλμένων στοιχείων για βασικά μεγέθη, όπως ποσότητες και κόστος λιγνίτη, αγνόηση δημοσιευμένων στοιχείων, χρήση ελλιπών στοιχείων, αυθαίρετες αναγωγές, λάθη σε πράξεις, χρήση εσφαλμένων τύπων, υποτιμημένη απόδοση κεφαλαίων για τα ορυχεία, μηδενική απόδοση κεφαλαίων για την παραγωγή, αγνόηση σημαντικών στοιχείων κόστους, όπως το κόστος CO2.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, δημιουργείται προβληματισμός για την απόφαση που ελήφθη, καθώς τα δύο μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου προτίμησαν να υιοθετήσουν τα στοιχεία του ενός εκ των δύο αντιδίκων, να αγνοήσουν εκθέσεις οίκου διεθνούς κύρους, όπως η PwC και στηρίχθηκαν σε στοιχεία ενός φυσικού προσώπου και μάλιστα στελέχους του αντιδίκου, ενώ επιδίκασαν τιμή για το διάστημα 2010-2013 επί στοιχείων του 2009. Η επιχείρηση εκφράζει την εμπιστοσύνη της στα εθνικά και κοινοτικά όργανα, στα οποία θα προσφύγει για να διορθώσουν "μια τόσο κατάφωρα εσφαλμένη απόφαση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL