Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Στο τραπέζι Σαμαρά - Βενιζέλου την Πέμπτη / "Ανοίγει" η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αρχή από δίκτυα-υποδομές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο τραπέζι Σαμαρά - Βενιζέλου την Πέμπτη / "Ανοίγει" η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αρχή από δίκτυα-υποδομές

Το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τα δίκτυα και τις υποδομές (ΑΔΜΗΕ), "ανοίγει" και μάλιστα καθυστερημένα ως προς τα χρονοδιαγράμματα και τα συμφωνημένα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Επιτρόπου Ενέργειας, G. Oettinger, την Παρασκευή (η προγραμματισμένη στις αρχές Νοεμβρίου είχε αναβληθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων) κινητοποιεί την κυβέρνηση και μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν στη νέα συνάντηση Αντ. Σαμαρά – Ευ. Βενιζέλου την Πέμπτη να βρίσκονται στο επίκεντρο ενεργειακά θέματα, με προεξάρχον αυτό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον βίαιο διαμελισμό και το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε τρία επίπεδα -όπως κατακυρώθηκε τον Ιούλιο με πράξη υπουργικού συμβουλίου-, προβλέπεται κατ' αρχάς ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ (σήμερα 100% θυγατρική της), με παραχώρηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή σε ιδιώτη. Η πρώτη φάση της διαδικασίας, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013, περιλαμβάνει την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα ανάληψη της διοίκησης από τον επενδυτή. Στη δεύτερη φάση, που χρονικά τοποθετείται η ολοκλήρωσή της στο β΄ τρίμηνο του 2014, προβλέπεται η συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον (προτιμητέο) επενδυτή επιπλέον ποσοστού, έως και του 51% -ποσοστό που αναμένεται να επεκταθεί έως 66%- του ΑΔΜΗΕ.

Το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε σχέση με τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε και απεστάλη προ ημερών προς έγκριση στην Κομισιόν, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται νέο νομοσχέδιο για το επόμενο επίπεδο που αφορά τη δημιουργία "μικρής ΔΕΗ" προς ιδιωτικοποίηση.

Με τις ρυθμίσεις αναμένεται να αρθεί το "εμπόδιο" που εγείρεται μετά την προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ σε σχέση με την ενσωματωμένη περιουσία του ασφαλιστικού τους ταμείου στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ (επομένως και του ΑΔΜΗΕ ως μέχρι σήμερα θυγατρικής της), ενώ θα εξασφαλιστεί και η "προίκα" των επίδοξων επενδυτών με αύξηση εσόδων και μείωση των επισφαλειών του Διαχειριστή.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, έως το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πώληση της "μικρής ΔΕΗ", που θα περιλαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, ενώ έως το τέλος του 2015 ή το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 αναμένεται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του 17% της αποψιλωμένης πλέον ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL