Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Όχι στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιουλίου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιουλίου"

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιουλίου καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), υπογραμμίζοντας ότι η υπεράσπιση του κεκτημένου της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου αποκτά περισσότερο από ποτέ δραματική επικαιρότητα.

«Την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, με τους εργαζόμενους στο εμπόριο να καλούνται να δουλέψουν και πάλι.

Όπως και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση, έτσι και τώρα μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», επιδιώκεται η  κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και οι μειώσεις των μισθών» αναφέρει η ΟΙΥΕ.

Όπως σημειώνει, «σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας προσπαθεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσής του όπως- όπως και η καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών είναι μηδαμινή, είναι τουλάχιστον, προκλητικός ο ισχυρισμός ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα τονώσει την αγορά».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, «η πρωτοφανής χαμηλή τουριστική κίνηση και η έλλειψη σοβαρού σχεδίου και πρότασης για αύξησής της, ακυρώνει στην πράξη και αυτό το ανύπαρκτο επιχείρημα, πρόφαση πριν τον κορωνοϊο, ότι το άνοιγμα των καταστημάτων γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες».  

«Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" σε συνδυασμό με το μέτρο των αποστάσεων ανά τ.μ. στα καταστήματα του εμπορίου, έρχεται να προσδώσει εντατικό χαρακτήρα στην εκμετάλλευση της εργασίας. Η μείωση του χρόνου εργασίας που συνεπάγεται το "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" τελεί σε αφόρητη λογική ανακολουθία με τον καταναγκασμό της απασχόλησης των εργαζομένων στο κλάδο του εμπορίου για τις Κυριακές.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο αποδείχτηκε ένα αναποτελεσματικό και αποτυχημένο μέτρο για την αύξηση του τζίρου (όπως λένε και τα επίσημα στοιχεία) και δεν αποτέλεσε ποτέ απάντηση στην καταναλωτική ανάγκη. Το μόνο που κατάφερε είναι να ισοπεδώσει τους εργαζόμενους και τον μικρομεσαίο έμπορο.

Σήμερα, η υπεράσπιση του κεκτημένου της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου αποκτά περισσότερο από ποτέ δραματική επικαιρότητα.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, τη μάχη για να μην καταργηθεί η  Κυριακάτικη αργία.

Ποτέ την Κυριακή!» καταλήγει η ΟΙΥΕ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL