Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Οι Γερμανοί θα καίνε λιγνίτη ως το 2038, εμείς στην Ελλάδα έχουμε... πρεμούρα (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Οι Γερμανοί θα καίνε λιγνίτη ως το 2038, εμείς στην Ελλάδα έχουμε... πρεμούρα (Ηχητικό)

Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στους παραγωγούς ενέργειας από εισαγόμενο φυσικό αέριο, γι` αυτό η... πρεμούρα να κλείσει τους ελληνικούς λιγνίτες το 2028, την ώρα που στην Μεσόγειο πάει να γίνει πόλεμος για τα οικόπεδα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Παράλληλα, θέλει να πουλήσει τα «ασημικά» της ΔΕΗ, όπως είπε χαρακτηριστικά.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/689377372&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει ήδη πραγματοποιήσει ΔΣ εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, είπε ο κ. Αδαμίδης, καθώς υπάρχει ανησυχία για όσα λέγονται περί επιθετικής πολιτικής στον λιγνίτη, μετά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρχει στην χώρα λιγνιτική μονάδα το 2028, αλλά και τα περί ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ που ασκεί μονοπωλιακή δραστηριότητα διαχειριζόμενη το δίκτυο διανομής, άνω από 240.000 χλμ. δικτύου εντός αστικού ιστού και της επαρχίας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει το μοναδικό της προσόν να έχει μόνο κέρδη, γιατί είναι ο μοναδικός διαχειριστής, με επενδυτικό πρόγραμμα για τους έξυπνους μετρητές και τα γρήγορα δίκτυα (5g). «Είναι τα ασημικά της επιχείρησης που η κυβέρνηση θέλει να εκποιήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, εμείς θα αντιδράσουμε. Περιμένουμε το τι ακριβώς θα γίνει», όπως τόνισε.

Για την μετάβαση της Ελλάδας και της ΔΕΗ στην μετά λιγνίτη εποχή, ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι «η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ λέει "ναι" σε μία ομαλή, δίκαιη μετάβαση σε μία άλλη οικονομία. Μία οικονομική δραστηριότητα που υπάρχει επτά δεκαετίες και πλέον στην χώρα, που ήταν το αναπτυξιακό της εργαλείο και ηλεκτροδότησε το σύνολο της Επικράτειας με αυτάρκεια και επάρκεια, δεν μπορεί ξαφνικά, μέσα σε μία νύχτα, na κλείνει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη».

Υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα, υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογίες καύσης, θυμίζοντας ότι το 2010 υπήρξε απόφαση για την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V που κατασκευάζεται, το 2013 έγινε η συμβολαιοποίησή της με τον ανάδοχο και σήμερα βρίσκεται λίγο πριν το τέλος. «Είναι μία μονάδα που μάλλον θέλουν να σταματήσουν στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης … έχει δοθεί 1,07 δισ. ευρώ ως τώρα και υπολείπονται άλλα 200-300 εκατ. ευρώ, έχει πληρωθεί η μετεγκατάσταση ενός οικισμού 1.000 κατοίκων με 150 εκατ. ευρώ, έχει βρεθεί το σημείο μετεγκατάστασης, έχουν δαπανηθεί τα χρήματα για να εξορυχθεί το κάρβουνο που πρόκειται να καεί με αυτές τις σύγχρονες τεχνολογίες και τώρα λένε ότι θα κλείσει».

«Η Γερμανία έχει πει ότι θα κλείσει τους λιγνίτες της το 2038 και άλλες χώρες το 2050, εμείς με ποια πρεμούρα θέλουμε να κλείσουμε τους λιγνίτες μας το 2028 και να είμαστε εξαρτημένοι στο φυσικό αέριο;», αναρωτήθηκε ο κ. Αδαμίδης. «Να μην κοροϊδεύουμε κανέναν, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί όμως να γίνεται αυτό σε βάρος μόνο του ελληνικού λιγνίτη, όταν την ίδια ώρα στην Μεσόγειο ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πόλεμο για τα οικόπεδα, προκειμένου να εξορύξουμε φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες. Και η καύση υδρογονανθράκων, πρόβλημα στην κλιματική αλλαγή δημιουργεί…».

«Αυτό που γίνεται τώρα», συνέχισε, «είναι ότι “κλείνουμε το μάτι” στους παραγωγούς ενέργειας με φυσικό αέριο … γι’ αυτό και αύριο εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μία μεγάλη εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο -και καλώς κάνει, είναι επένδυση … το ζήτημα είναι ότι αυτοί θα είναι με εισαγόμενο φυσικό αέριο … ρεύμα θα έχουμε, θα το πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά, ενώ ο λιγνίτης μας έχει σταθερό και προβλέψιμο κόστος, δεν μπορεί κανένας παράγοντας να φέρει τεράστιες διακυμάνσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL