Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο "ξαφνικός θάνατος" του ΕΚΑΣ με απόφαση του 2014

Η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ και η παράταση μέχρι το 2019

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρεώθηκε, με βάση τη συμφωνία του Γ' Μνημονίου, το οριστικό τέλος του ΕΚΑΣ το 2019. Ας δούμε όμως τι προέβλεπε το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο για το συγκεκριμένο "βοήθημα" στους συνταξιούχους, το οποίο για τους δανειστές ήταν "μη ανταποδοτική παροχή".

Ο πρώτος μνημονιακός νόμος 3863/2010 ήταν αυτός που προέβλεψε (άρθρο 39) τον «λογιστικό διαχωρισμό του προνοιακού τμήματος της σύνταξης» και χαρακτήρισε ρητά το ΕΚΑΣ «προνοιακή παροχή». Με απλά λόγια, το έκοβε μια κι έξω!

Μέσω καθυστερήσεων, και καθώς το πρώτο Μνημόνιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί στο μεταξύ επιβλήθηκε το δεύτερο, ακόμα πιο επαχθές Μνημόνιο, το ΕΚΑΣ διατηρήθηκε.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή" στις 19.9.2014 ("Τέλος εποχής για το ΕΚΑΣ, που καταργείται το 2016 υπό την πίεση της τρόικας"), η απόφαση ήταν οριστική:

"Ισχυρές πιέσεις να καταργηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) που δίνεται στο 10% των συνταξιούχων δέχεται το υπουργείο Εργασίας από την τρόικα των δανειστών. Οι εισηγήσεις-σοκ αφορούν στην κατάργηση του επιδόματος, που πρωτοεφαρμόστηκε το 1996 ως προνοιακή παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους, από το 2015....

Η τρόικα επισημαίνει ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. Επίσης, ο νόμος 3863 του 2010, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν προβλέπει την καταβολή του ΕΚΑΣ"...

Η συνέχεια είναι γνωστή: Το υπουργείο Εργασίας εισηγείται τη συνέχιση καταβολής του και το 2015, όμως η οριστική, πολιτική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες και έπειτα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποφασίζεται η οριστική περικοπή από το 2016.

Και φτάνουμε στη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Εκεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται τη σταδιακή κατάργηση του Ν. 4336/15, κάτι που ψήφισαν φυσικά και όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή μέσω της διαπραγμάτευσης του 2015 το ΕΚΑΣ διατηρήθηκε με σταδιακά μειωμένη καταβολή του για μια πενταετία. Ωστόσο από το 2016 και κυρίως από το 2017 αρκετοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ αποκτούν βαθμιαία τη δυνατότητα αντισταθμιστικών παροχών, όπως αυτές δρομολογήθηκαν από το υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις