Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ασφαλιστικό Πινοσέτ" δια χειρός Στουρνάρα: Πώς θα ιδιωτικοποιηθεί η ασφάλιση

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν ταυτίζεται μόνο πλήρως με το πρόγραμμα της Ν.Δ. αλλά "εξηγεί" και πώς θα εγκατασταθούν εντός ασφαλιστικού οι ιδιωτικές κερδοσκοπικές ασφαλιστικές εταιρείες. "Ευρωπαϊκός" μανδύας στο σχέδιο της Ν.Δ., με εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα, για να αντιμετωπιστούν η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας με την παραμικρή λεπτομέρεια πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο "ασφαλιστικό Πινοσέτ" που έχει ήδη εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία.

"Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων είναι στενά" υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ένταξης του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν ταυτίστηκε μόνο πλήρως με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για "ασφαλιστικό Πινοσέτ", αλλά προχώρησε πολλά βήματα παραπέρα, δείχνοντας πώς θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο "ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης" με εγκαθίδρυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του ασφαλιστικού συστήματος.

"Ασφαλιστικό Πινοσέτ"

Αρχικά, όσο πιο κυνικά μπορούσε, προειδοποίησε για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της "παράτασης του εργασιακού βίου" και "αύξησης της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας", καθώς "τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων είναι πλέον στενά...".

"Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Εστιάζοντας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, η παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, λειτουργώντας συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων. Μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής της μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος όγκος αποθεματικών, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Εξειδικεύοντας σημείωσε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπουν στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, στον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα, επιχειρώντας μάλιστα να συνδέσει το σύστημα των τριών πυλώνων με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά με τις νέες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα ισχύσουν σε όλη την Ε.Ε.

Όπως χαρακτηριστά ανέφερε: "Η επόμενη τομή στην ευρωπαϊκή -και συνεπώς και στην ελληνική- ασφαλιστική βιομηχανία έρχεται με την καθιέρωση των 'πανευρωπαϊκών προσωπικών συνταξιοδοτικών προϊόντων', των λεγόμενων εν συντομία ΡΕΡΡ. Ως γνωστόν, τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ο κανονισμός για τα ΡΕΡΡ, ο οποίος είναι εφαρμοστέος και στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τον κανονισμό αυτό, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσω της σχεδίασης και διάθεσης τέτοιων συνταξιοδοτικών προϊόντων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναλάβουν έναν νέο ρόλο εντός του συστήματος ασφάλισης της κάθε χώρας".

Με άλλα λόγια, επιχείρησε να συνδέσει το σχέδιο της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα ακολουθηθούν προκειμένου "να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στα συνταξιοδοτικά συστήματα από τη γήρανση του πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής", υπογραμμίζοντας με νόημα ότι "το ελληνικό συνταξιοδοτικό επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από την ανεργία και το brain drain"!

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία

Ολόκληρη η χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ήταν αφιερωμένη στο θέμα της ανομίας. Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της «μηδενικής ανοχής» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ψυχική συνδρομή στους μπαχαλάκηδες.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο