Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Γιώτα Λαζαροπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία / Γιώτα Λαζαροπούλου: Ο κ. Μητσοτάκης απειλεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώτα Λαζαροπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία / Γιώτα Λαζαροπούλου: Ο κ. Μητσοτάκης απειλεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία

"Οι δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Το γεγονός της επταήμερης λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων είναι κάτι που ίσχυε από καταβολής του εργατικού δικαίου, τον προηγούμενο ή και τον προπροηγούμενο αιώνα, δεν υπήρχε λόγος να γίνει ιδιαίτερη μνεία τώρα. Είναι δικαιολογημένος ο φόβος ότι ο απώτερος στόχος είναι να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις επτά ημέρες την εβδομάδα, ουσιαστικά να καταργηθεί η αργία της Κυριακής και το πενθήμερο" σημειώνει σε συνέντευξή της στην “Αυγή” η Γιώτα Λαζαροπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

* Τα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη στήριξη των συνταξιούχων και των λαϊκών τάξεων πιστεύεις ότι θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης της Κυριακής;

Τα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ορθώς θα πρέπει να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συζήτησης, διότι στηρίζουν συνταξιούχους και λαϊκές τάξεις που έχουν χτυπηθεί και υποφέρει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Είναι υποκριτικό να λέγεται ότι δήθεν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη μεσαία τάξη όπως θα έπρεπε και προστατεύονται μόνο τα πιο φτωχοποιημένα στρώματα. Αυτά τα στρώματα αποτελούσαν κάποτε τον κορμό της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που δυστυχώς έφτασε σε απερίγραπτα σημεία εξαθλίωσης και φτώχειας.

Είναι υποκριτικό να λέγεται ότι πρόκειται για παροδικά προεκλογικά μέτρα, γιατί παρόμοια μέτρα ανακούφισης είχαν ληφθεί και το 2016 και το 2017, γιατί η κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν δίνονται εφάπαξ αλλά θα δίνονται και τα επόμενα χρόνια.

Αν και, για να είμαστε δίκαιοι, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταργηθούν στη περίπτωση που αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Η 14η Φεβρουαρίου του 2012 είναι μια ημερομηνία έντονα χαραγμένη στη μνήμη μας: με μία Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου -την περίφημη Π.Υ.Σ.6- η τότε κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ) κατήργησε σε ένα απόγευμα διατάξεις του εργατικού δικαίου που είχαν χρειαστεί δεκαετίες για να χτιστούν.

* Είσαι εργαζόμενη, προερχόμενη από έναν εργασιακό χώρο που έχει καταγραφεί στους ιδιαίτερα επισφαλείς. Θεωρείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από την κυβέρνηση βήματα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας;

Οι συνθήκες εργασίας σε ορισμένους εργασιακούς χώρους, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, χαρακτηρίζονταν βάρβαρες ακόμα και πριν την έναρξη της κρίσης και φυσικά επιδεινώθηκαν με την έλευσή της. Δυστυχώς, πίσω από τα ακριβά μάρμαρα και τους γρανίτες που κοσμούν γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Στον δρόμο, εργαζόμενοι με μηχανάκι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους μόνο για ένα μεροκάματο.

Οι ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως οι ουσιαστικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτές που αφορούν την ηλεκτρονική καταχώριση του ωραρίου και της υπερεργασίας/υπερωρίας, και την ηλεκτρονική καταχώριση της κανονικής άδειας, οι διατάξεις για τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) των εργαζόμενων με μηχανάκι, ο νόμος για τη συνευθύνη εργολάβου, υπεργολάβου και αναθέτοντος, την αιτιολόγηση της απόλυσης δίνουν το στίγμα ότι η αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς δεν θα γίνεται ανεκτή, ότι η προστασία των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητα. Πολλά από τα παραπάνω μέτρα αποτελούσαν αιτήματα σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών που ικανοποιήθηκαν και έχουν ήδη επιφέρει απτά αποτελέσματα. Ωστόσο κάποιες επιχειρήσεις χρειάζονται καθημερινά έναν επιθεωρητή πάνω από το κεφάλι τους για να συμμορφωθούν, γεγονός που δυσφημεί – άδικα ίσως - το σύνολο των εργοδοτών.

* Ποιο είναι το κλίμα που συναντάς στις περιοδείες, ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας; Πώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όσα είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης για μια σειρά θέματα, όπως η επταήμερη εργασία;

Οι δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Το γεγονός της επταήμερης λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων είναι κάτι που ίσχυε από καταβολής του εργατικού δικαίου, τον προηγούμενο ή και τον προπροηγούμενο αιώνα, δεν υπήρχε λόγος να γίνει ιδιαίτερη μνεία τώρα. Είναι δικαιολογημένος ο φόβος ότι ο απώτερος στόχος είναι να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις επτά ημέρες την εβδομάδα, ουσιαστικά να καταργηθεί η αργία της Κυριακής και το πενθήμερο.

Συνδικαλιστές ομολογούν τους φόβους τους ότι ο στόχος της Ν.Δ. είναι να επανέλθει η ρύθμιση με την οποία η συλλογική σύμβαση σε επίπεδο επιχείρησης υπερίσχυε της συλλογικής σύμβασης σε επίπεδο κλάδου. Δεν υπάρχει συνδικαλιστής -οποιασδήποτε παράταξης και πολιτικής απόχρωσης- που να πιστεύει ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι ευνοϊκή για τους εργαζόμενους, όπως διατείνεται ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι εξοργιστικά υποκριτικό ότι η ευελιξία στην εργασία, η δουλειά από το σπίτι, προτείνεται για να διευκολύνει δήθεν τις νέες μητέρες, όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτές είναι τα πρώτα θύματα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και σε μια περίοδο της ζωής που χρειάζονται ασφάλεια, προστασία και σταθερότητα δεν θα έχουν να ελπίζουν ούτε σε μια εργασιακή σχέση με δικαιώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL