Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Η επέλαση του ασφαλιστικού Πινοσέτ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επέλαση του ασφαλιστικού Πινοσέτ...

Το ασφαλιστικό σύστημα εκχωρείται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η περίθαλψη των ασφαλισμένων, επίσης. Οι άνεργοι - ανασφάλιστοι θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους... Κόστος μετάβασης από το υφιστάμενο δημόσιο σύστημα στο σύστημα των "τριών πυλώνων" 55 δισ. To κόστος για να καλύψει ο προϋπολογισμός τα 1,2 εκατ. δικαιούχων της επικουρικής εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ!

Αυτή σε συνοπτικές γραμμές θα μπορούσε να είναι μια παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την ασφάλιση. Μόνο που δεν πρόκειται για δημόσια καθολική και για όλους κοινωνική ασφάλιση, αλλά για μια πιστή αντιγραφή του συστήματος Πινοσέτ που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1980 στη Χιλή και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή) και οδήγησε τις επόμενες δύο δεκαετίες σε φτωχοποίηση ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Οι τρεις πυλώνες

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2018, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, από τη βήμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), εξήγγειλε το “γαλάζιο” σχέδιο για "ασφαλιστικό Πινοσέτ", όπως επικράτησε να αποκαλείται η πρόταση, σημειώνοντας απερίφραστα πως «η ιδιωτική ασφάλιση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος»...

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ότι θα τους εκχωρήσει όχι μόνο την επικουρική ασφάλιση, αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ως γνήσιος πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων συκοφάντησε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και αθώωσε τους παραβατικούς εργοδότες εμφανίζοντας την ανασφάλιστη εργασία ως επιλογή των νέων!

«Οι νέοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι’ αυτό και συχνά επιλέγουν ακόμη και να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτό είναι αδιανόητο και πρέπει να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Μητσοτάκης.

Η εκχώρηση της επικουρικής

Κλείνοντας το μάτι προς τα ιδιωτικά συμφέροντα, σημείωσε την “ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα” και ξεδίπλωσε τη θέση της Ν.Δ. για “δημιουργία τριών πυλώνων στο συνταξιοδοτικό”. Υποστήριξε δε ότι “απαιτείται ο δραστικός ανασχεδιασμός του δεύτερου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα -υποχρεωτικής- ασφάλισης", ενώ ειδικά για τον τρίτο πυλώνα -προαιρετικής- ασφάλισης τόνισε ότι "η Πολιτεία πρέπει να χορηγήσει ουσιαστικά κίνητρα που να καθιστούν ελκυστικότερη την επιλογή συμπληρωματικών προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης”...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι "το νέο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας έχει καταστήσει απολύτως φερέγγυα την ασφαλιστική αγορά” και ότι “αυτό επιτρέπει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση”...

Και ο "κουμπαράς"...

"Το σύστημα αυτό ισχύει παντού στην Ευρώπη, από την Ιταλία μέχρι τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία" σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., παραδεχόμενος ότι θα υπάρχει κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο. Ωστόσο, όπως τόνισε, το κράτος θα αναλάβει αρχικά την υποχρέωση να το καλύψει. “Σταδιακά, όμως, το σύστημα αυτό θα δημιουργεί μεγάλα αποθεματικά, έναν κουμπαρά που θα επενδύσει στην οικονομία μας. Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι μεγαλύτεροι και θεσμικά καταρτισμένοι επενδυτές” είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Ν.Δ.

Πρόκειται για ακρωτηριασμό της ασφάλισης!

Λίγες ημέρες μετά (16.5.2018), ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και άριστος γνώστης του ασφαλιστικού Σάββας Ρομπόλης αποτιμούσε σε συνέντευξή του στην “Αυγή” την πρόταση της Ν.Δ.:

"Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από τον δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και παραχώρησή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οδηγεί σε ακρωτηριασμό την κοινωνική ασφάλιση και σε δραματική συρρίκνωση τις συντάξεις... Η συγκεκριμένη πρόταση που, αν εφαρμοστεί, θα στοιχίσει 55 δισ. ευρώ, προσκρούει στις προβλέψεις του συντάγματος, ενώ δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πρακτική... Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε πειραματικά και βίαια στη Λατινική Αμερική. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ εφαρμόστηκε για όλο τον πληθυσμό, με εξαίρεση τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, που παρέμειναν στη βεβαιότητα του αναδιανεμητικού δημόσιου συστήματος".

Ατομικοί λογαριασμοί

Στην ερώτηση της "Αυγής" "ποιο είναι αυτό το ‘μοντέλο Πινοσέτ’", ο κ. Ρομπόλης, απαντούσε:

"Πρόκειται για μοντέλο ατομικών λογαριασμών (ατομικές μερίδες) στην κοινωνική ασφάλιση, εμπνευσμένο από τις ιδέες των Φρίντμαν - Σβαρτς (Σχολή του Σικάγου).

Ουσιαστικά, το μοντέλο αυτό μετατοπίζει το συστημικό κέντρο βάρους ενός διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και διαγενεακής αλληλεγγύης σε ένα εξατομικευμένο σύστημα (κεφαλαιοποιητικό ή υπερ-κεφαλαιοποιητικό) των τριών πυλώνων.

Εφαρμόστηκε πειραματικά και βίαια στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα σε Αργεντινή, Χιλή κ.α. Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπόσχονταν ποσοστό αναπλήρωσης 70% και κατέληξαν να παρέχουν συνταξιοδοτικές παροχές με ποσοστό αναπλήρωσης 18% για τους άνδρες και 28% για τις γυναίκες, σε βαθμό που οδηγήθηκε το επίπεδο των συνταξιοδοτικών παροχών κάτω από το όριο της φτώχειας. Έτσι, όταν τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου συστήματος των ατομικών μερίδων έγιναν οικονομικά και κοινωνικά οδυνηρά, η Αργεντινή (κρατικοποίησε ατομικούς λογαριασμούς 28 δισ. δολαρίων), η Χιλή κ.λπ. προσέφυγαν το 2008 στο διανεμητικό σύστημα σε ιδιωτική κερδοσκοπική ασφάλιση μετά το 1990 και επανήλθαν, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, στη βεβαιότητα του διανεμητικού και του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σ. Ρομπόλης: 30 δισ. μόνο το κόστος μετάβασης!

Αναφερόμενος στο κόστος μετάβασης σε ένα τέτοιο σύστημα, ο κ. Ρομπόλης σημειώνει:

"Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την επικούρηση, γεγονός που σημαίνει ότι η δημόσια επικουρική ασφάλιση θα είναι αντικείμενο διαχείρισης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Είδα μετά ότι η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι η πρότασή της θα ισχύσει για τους νέους ασφαλισμένους.

Όμως αυτό δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που δημιουργείται για την πληρωμή των σημερινών (1,2 εκατ.) επικουρικών συνταξιούχων, το οποίο θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Συγκεκριμένα, το κόστος μετάβασης, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις που δικαιούται το σύνολο των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων, είναι τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL