Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η ΔΑΚΕ αδειάζει τον Κυρ. Μητσοτάκη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΔΑΚΕ αδειάζει τον Κυρ. Μητσοτάκη!

Η ΔΑΚΕ αδειάζει μεγαλοπρεπώς τον Κυρ. Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία, ενώ ζητεί θεσμοθέτηση εδώ και τώρα της 13ης σύνταξης!

Συγκεκριμένα, η νεοδημοκρατική παράταξη στα συνδικάτα σημειώνει δηκτικά ότι η επταήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης δεν μπορεί να ισοδυναμεί με επταήμερη εργασία, υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο μια τέτοια πρόταση υπονομεύει το πενθήμερο, αλλά είναι "απάνθρωπη και νοσηρή", αναφερόμενη προφανώς σε όσους την προτείνουν!

"Η επταήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης σε ετήσια βάση, επιτρεπτή όχι γενικώς αλλά υπό συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, δεν ισοδυναμεί, και δεν είναι ανεκτό να ισοδυναμεί, με επταήμερη εργασία. Δεν είναι ανεκτό να υπονομεύει το πενθήμερο. Οτιδήποτε άλλο, ακόμη και ως σκέψη, είναι νοσηρό και ειδεχθές, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας».

"Σήμερα, με την εκτεταμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, φαινόμενα εντατικοποίησης της δουλειάς (6 ή 7 ημέρες χωρίς ρεπό και καταβολή υπερωρίας), καταχρηστικά ευέλικτα ωράρια που «απλώνουν» το ωράριο σε όλη την εβδομάδα, παραβιάσεις στον χρόνο, δυστυχώς έχουν γενικευτεί και πρέπει να αποκρουστούν» αναφέρει η ΔΑΚΕ, απαντώντας ουσιαστικά στον Κυρ. Μητσοτάκη και στον εργασιακό Μεσαίωνα που προετοιμάζει.

Ναι στη θεσμοθέτηση 13ης σύνταξης!

Ακόμα μεγαλύτερη και πιο ξεκάθαρη είναι η διαφορετική προσέγγιση της ΔΑΚΕ σε σχέση με τη θέση Μητσοτάκη ότι η 13η σύνταξη είναι «λαϊκισμός» που δεν μπορεί να συντηρηθεί με τις σημερινές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ., «η 13η σύνταξη είναι πτυχή της κοινωνικής ασφάλισης και ως τέτοια πρέπει να επαναθεσμοθετηθεί. Δεν είναι ποσοστιαίο ή προνοιακό επίδομα, ούτε διασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή της ως επιδόματος».

Τέλος, η ΔΑΚΕ τάσσεται κατά της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, δηλαδή της πάγιας και με κάθε τρόπο διατυπωμένης θέσης του Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα προανήγγειλε και τη διάλυση της δημόσιας Υγείας.

Τάσος Πετρόπουλος: Κερδοσκόπους και στην Υγεία θέλει ο κ. Μητσοτάκης

Στις 20 του μηνός η 13η σύνταξη θα είναι πραγματικότητα

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ποτέ τις ιδέες του. Θέλει τη στροφή στην ιδιωτική σφαίρα των συμφερόντων, δηλαδή όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες να μεταταχθούν, να υποβαθμιστούν στο πεδίο της κερδοσκοπίας. Ωστόσο, η δημόσια Υγεία έχει αναβαθμιστεί και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιστρέψει να περάσει αυτό το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη ούτε και το σχέδιο να έχουμε επτά ημέρες εργασία την εβδομάδα» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Αναφερόμενος στο θέμα της 13ης σύνταξης, τόνισε ότι "οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 συντάξεις από το 2012, όταν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατήργησαν ολοσχερώς τα δώρα, συμπεριλαμβανομένης της 13ης σύνταξης. Στις 20 του μηνός, η 13η σύνταξη θα είναι στα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών» τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις θα ψηφιστεί ομοφώνως από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, διότι δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει αρνητική ψήφο».

Ανδρέας Νεφελούδης: Ο κ. Μητσοτάκης και ο ΣΕΒ επιδιώκουν εργασιακό Μεσαίωνα!

Η θέση του ΣΕΒ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που μεταξύ άλλων καθιερώνει διαδικασία αιτιολόγησης απόλυσης, είναι αναμενόμενη. "Είναι θέση και της Νέας Δημοκρατίας και του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών η απελευθέρωση των απολύσεων, όπως και η μείωση της αποζημίωσης. Ο εργασιακός Μεσαίωνας που επιφυλάσσει για τον κόσμο της εργασίας ο Μητσοτάκης είναι υπό την σκέπη του ΣΕΒ"!

Αυτό τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης

Εκτίμησε ακόμα ότι «οι σοβαρές επιχειρήσεις δεν συμμερίζονται καθόλου στην πράξη τις απόψεις του ΣΕΒ και αυτών των ακραίων κύκλων. Ο ΣΕΒ αυτή τη στιγμή δεν εκφράζει το 'υγιώς επιχειρείν', υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν εντελώς διαφορετικά, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό», ενώ θύμισε ότι τα χρόνια των Μνημονίων «έχουμε έτσι κι αλλιώς πετσόκομμα των αποζημιώσεων για απόλυση».

«Όλη αυτή η ακραία, νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει συντριβεί στην Ελλάδα, κοινωνικά και πολιτικά. Εφαρμόστηκε το 2012-2013, δημιούργησε 1,5 εκατομμύρια άνεργους, ορυμαγδό κλειστών επιχειρήσεων. Και τώρα θέλουν να την επαναφέρουν από την αρχή» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL