Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Απάντηση του υπουργείου Εργασίας: / Απάντηση του υπουργείου Εργασίας: Εργαζόμενοι με εξοντωτική εργασία υπάρχουν στα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση του υπουργείου Εργασίας: / Απάντηση του υπουργείου Εργασίας: Εργαζόμενοι με εξοντωτική εργασία υπάρχουν στα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη

H δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης, σημείωσε από το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Εργασίας προσθέτοντας ότι τόσο οι εργαζόμενοι στον Παπαστράτο όσο και σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν συμφωνήσει για εργασία σε βάρδιες εργάζονται πενθήμερο και οκτάωρο.

"Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπάρχουν. Εργαζόμενοι εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη" υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζοντας:

«Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι, εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή με οκτάωρη εργασία».

Όπως επισημαίνει ακόμα το υπουργείο, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. «Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι συλλογικές συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το οκτάωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν".

"Το 'αύριο' που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χθες για τους εργαζόμενους» σημείωσε καταληκτικά το υπουργείο Εργασίας.

Ανδρέας Νεφελούδης: Προσπαθούν να καλύψουν την γκάφα του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν μαζεύεται...

«Συλλυπητήρια στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Προσπαθούν να το καλύψουν, αλλά δεν καλύπτεται» σχολίασε στον Alpha 989 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και χαρακτήρισε «παραμύθια» όσα λένε στη Ν.Δ. για τον τρόπο λειτουργίας της Παπαστράτος και τα περί έγκρισης από την κ. Αχτσιόγλου σημειώνοντας πως τα θέματα ωραρίου δεν τα εγκρίνει ο υπουργός.

"Η επταήμερη λειτουργία είναι θεσπισμένη. Η εταιρία Παπαστράτος μιλάει για επταήμερη λειτουργία, την οποία εμείς ενισχύσαμε με μια προϋπόθεση, αυτήν που θέλει να άρει ο κ. Μητσοτάκης: την προϋπόθεση του πενθήμερου και σαραντάωρου. Στην παράγραφο της Παπαστράτος για το ωράριο δεν έχει εγκρίνει τίποτα η κ. Αχτσιόγλου, γιατί κανένας υπουργός δεν εγκρίνει μια επιχειρησιακή σύμβαση, απλώς αναρτώνται στο ΣΕΠΕ οι διάφορες επιχειρησιακές συμβάσεις.

Το ισχύον στην Παπαστράτος είναι οκτάωρο ημερησίως, πενθήμερο και σαραντάωρο εβδομαδιαίως από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, άρθρο 7 παράγραφος 3. Είμαστε οι πλέον καθυστερημένοι στο θέμα του ωραρίου" τίονισε.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την εργασία από το σπίτι, αλλά και για τα επαγγέλματα, ο Α. Νεφελούδης σημείωσε:

"Περιμένω να δω τι θα πουν οι φεμινιστικές οργανώσεις. Γιατί δεν λέει για έναν άνδρα να δουλεύει από το σπίτι; Έχετε την εντύπωση ότι σκέφτεται τη μητέρα και τη μητρότητα ο Μητσοτάκης; Το φασόν έχει στο μυαλό του. Όποια σκλαβιά υπήρχε με το φασόν στην κλωστοϋφαντουργία, αντιστοίχως το σκέφτεται και με τη νέα ψηφιακή εποχή.

Επίσης, αλλο ένα ρατσιστικό και ταξικό σχόλιο που έκανε ο κ Μητσοτάκης στη διακαναλική χθες ήταν αυτό το φοβερό που είπε για τον ψυκτικό από το Περιστέρι. Συγγνώμη, ψυκτικός από το Ψυχικό θα υπάρχει; Νομίζει ο άνθρωπος ότι μιλάει σε ένα τραπέζι όπου τρώνε διάφοροι τύποι, κυριλέ, φιλελεύθεροι και ανταλλάσσουν ιδέες για το πώς θα τσακίσουν την εργατική τάξη. Κατατάσσει τον ψυκτικό από το Περιστέρι στη Χρυσή Αυγή, είναι εθνικιστής αυτός. Είναι επικίνδυνος αυτός ο άνθρωπος. Τόση αναλγησία και τόση ασχετίλα; Είναι επικίνδυνος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL