Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου / Δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου: Ρύθμιση "ανάσα" για 1,3 εκατ. οφειλέτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου / Δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου: Ρύθμιση "ανάσα" για 1,3 εκατ. οφειλέτες

"Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή ένα ενιαίο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, πολύ σημαντικές εργασιακές διατάξεις και τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία", τόνισε μιλώντας στον ρ/σ News247 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά θα έχουμε κούρεμα βασικής οφειλής ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι.

Αναλυτικά, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι "ο ασφαλισμένος από το 2002 και μετά θα υπολογίζεται ότι χρωστά το ελάχιστο, δηλαδή 160 ευρώ τον μήνα. Θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ. Μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι που χρωστούν μέχρι και 60.000 ευρώ, οι περισσότεροι κινούνται στις 20.000 ευρώ".

Ειδικότερα για τους αγρότες, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι "θα έχουμε κούρεμα προσαυξήσεων κατά 100%, για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς θα αυξηθεί το όριο οφειλών από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν". Επίσης ανέφερε ότι 80.000 άνθρωποι που σήμερα είναι "εγκλωβισμένοι" έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, καθώς με το κούρεμα οφειλής διευκολύνονται και λαμβάνουν την επόμενη μέρα σύνταξη.

Σημείωσε ακόμα ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη, "άρα μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα τεθεί σε λειτουργία. Μέσα σε 24 ώρες θα δίνεται η απάντηση στους αιτούντες, ποια είναι η δόση που θα πληρώσουν. Θα μπορεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα στην κουρεμένη οφειλή και τις δόσεις ή μόνο τις δόσεις".

Αιτιολόγηση των απολύσεων

Αναφορικά με τις εργασιακές διατάξεις του νομοσχεδίου, η υπουργός Εργασίας είπε ότι "για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, θεσπίζουμε την αιτιολόγηση των απολύσεων, κάτι που αλλάζει όλο τον χάρτη της αγοράς εργασίας, διότι βάζουμε ένα φρένο στην καταχρηστικότητα των απολύσεων".

Όπως εξήγησε, "μέχρι σήμερα ίσχυε το αναιτιολόγητο των απολύσεων, όπου ο εργοδότης μπορούσε να απολύσει χωρίς ειδική αιτιολογία. Πλέον, ακολουθούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το ζήτημα αυτό, το οποίο ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης. Δηλαδή, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απολύσει κάποιον γιατί έτσι θέλει αλλά θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος που να σχετίζεται είτε με την επίδοση του εργαζομένου είτε με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε, είναι ο εργοδότης αυτός που θα πρέπει να αποδεικνύει και στον εργαζόμενο και στο δικαστήριο ότι υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης. Εάν αυτό δεν συντρέχει, θα σημαίνει ότι η απόλυση είναι άκυρη και άρα ο εργαζόμενος θα δικαιούται μισθούς υπερημερίας και επαναπρόσληψη στον ίδιο εργοδότη".

13η σύνταξη και αναδρομικά

Σε ερώτηση για τη 13η σύνταξη, σημείωσε ότι "διαμορφώνεται νέο πεδίο δημοσιονομικού χώρου και γι’ αυτό θα γίνουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές. Αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο θα τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο".

Σε σχέση με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, είπε ότι "το κενό διάστημα αφορά την περίοδο 2015-2016. Το ποσό αφορά 4 δις. ευρώ. Μιλάμε για μια περικοπή που ανέρχεται στα 4 δισ. για διάστημα δέκα μηνών. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι' αυτό το ζήτημα στην κυβέρνηση του 2012. Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, τα εξετάζουμε όλα". Η Ε. Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL