Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ε. Αχτσιόγλου: Θέμα ημερών οι 120 δόσεις με κούρεμα έως 70% (Video)

«Την επόμενη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ καθώς είναι ήδη έτοιμη - Μεγάλη ανάσα για 1 εκατ.»

Εντός των επομένων ημερών θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε πώς θα λειτουργεί η ρύθμιση.

«Όλοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση η οποία θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα σε περίπου 1 εκατ. οφειλέτες» επισήμανε μιλώντας στο Open Beyond και τόνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενταχθούν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. «Την επόμενη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ καθώς είναι ήδη έτοιμη» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, η καινοτομία είναι ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει κούρεμα κεφαλαίου, κούρεμα δηλαδή βασικής οφειλής. «Μαζί με το κούρεμα των προσαυξήσεων θα οδηγεί σε μία μείωση της οφειλής μεσοσταθμικά στο 65%- 70%» ανέφερε η Ε. Αχτσιόγλου και σημείωσε ότι τα χρέη που εντάσσονται είναι όλα όσα έχουν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2018, ενώ το κεφάλαιο κουρεύεται για τα χρέη που υπάρχουν από το 2002 μέχρι το 2016.

«Κούρεμα κεφαλαίου και προσαυξήσεων θα γίνεται σε κάθε περίπτωση» επισήμανε η υπουργός Εργασίας. Συγκεκριμένα, πρώτα θα γίνεται κούρεμα κεφαλαίου, στη συνέχεια κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%, με τη νέα μειωμένη οφειλή να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Για τους αγρότες, θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων 100% και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι γα πρώτη φορά εντάσσονται και οι εργοδοτικές εισφορές. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρχουν 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Αν γίνει πλήρης εφάπαξ εξόφληση θα υπάρξει 100% κούρεμα προσαυξήσεων, ενώ αν προτιμήσει τις δόσεις, θα έχει 50%.

«Είναι ένα ευνοϊκό σχήμα, μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη και τις οφειλές τους και να μπουν σε μία κανονική τροχιά» ανέφερε η υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι προϋπόθεση παραμονής στη ρύθμιση είναι να είναι συνεπείς στις εισφορές τους το 2019 και να μην παραλείψουν την πληρωμή δύο σερί δόσεων.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, η Ε. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών να ισχύσουν οι νέες ευνοϊκές διατάξεις (αύξηση ποσοστού σύνταξης από 50% σε 70% και κατάργηση των ηλικιακών ορίων) καθώς θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

Τέλος, σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι έχει γίνει μία πολύ μεγάλη δουλειά. Όταν ξεκινήσαμε μας είχαν αφήσει 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας. Έχουμε μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις κατά 70% και πλέον εκκρεμούν περίπου 40.000 κύριες, 40.000 επικουρικές και 15.000 εφάπαξ. Οδεύουμε προς την εκκαθάριση. Είμαστε σε καλό δρόμο» κατέληξε.

Συντάκτης: avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια