Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Δικαστική ομηρεία για πέντε από τις πρώην απολυμένες καθαρίστριες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαστική ομηρεία για πέντε από τις πρώην απολυμένες καθαρίστριες

Στις 10 Ιουλίου 2014 έξω από το υπουργείο Οικονομικών αστυνομικοί ξυλοκόπησαν τις τότες απολυμένες καθαρίστριες

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων σύρονται αύριο το πρωί πέντε πρώην απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που δικάζονται για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και εξύβριση αστυνομικών κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που είχαν κάνει έξω από το υπουργείο στις 10 Ιουλίου του 2014. Ταυτόχρονα, συνεκδικάζονται η μήνυση των καθαριστριών σε βάρος του αστυνομικού των ΥΜΕΤ Ιωάννη Τσοκαναρίδη, που είχε χτυπήσει και τραυματίσει σοβαρά την καθαρίστρια Ευαγγελία Αλεξάκη, αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο αστυνομικός εις βάρος τους.

Οι κατηγορούμενες είναι πέντε από τις δεκάδες γυναίκες που έγιναν ζωντανά σύμβολα αντίστασης όταν αντέδρασαν στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να τις θέσει πρώτα σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια να τις απολύσει. Επί είκοσι ολόκληρους μήνες παρέμεναν σε σκηνές έξω από το υπουργείο, φτιάχνοντας ένα κίνημα συσπείρωσε γύρω του αλληλέγγυους από όλη τη χώρα.

Σήμερα, αν και ο αγώνας τους έχει δικαιωθεί, καθώς επέστρεψαν στις δουλειές τους, οι διώξεις συνεχίζονται, αφήνοντας έτσι αδικαίωτο το ηθικό σκέλος του ζητήματος.

Εδώλιο ξανά...

Στις 8.45 το πρωί, στο προκάτ κτήριο της Ευελπίδων στην αίθουσα 1, πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο η Δέσποινα Κωστοπούλου, η Βασιλική Γκόβα, η Δήμητρα Μανώλη, η Φωτεινή Νικηταρά και η Ευαγγελία Αλεξάκη. Θα καθίσουν στο εδώλιο επειδή προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας το 2014, όταν πληροφορήθηκαν ότι, παρά τη δικαστική τους δικαίωση, το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε ένσταση ώστε να ισχύσουν οι απολύσεις.

Εκείνη τη μέρα, 10 Ιουλίου, οι καθαρίστριες είχαν θελήσει, όπως έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα, να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά με το πανό τους στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Ήθελαν επίσης να υποβάλουν αίτημα για συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στον διευθυντή του γραφείου του.

...στρεβλή εικόνα

Στην είσοδο όμως του υπουργείου βρίσκονταν παραταγμένοι πάνοπλοι αστυνομικοί των ΥΜΕΤ, που όχι μόνο δεν άφησαν τις γυναίκες να μπουν στο κτήριο, αλλά και τις χτύπησαν. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά η Ευαγγελία Αλεξάκη, σε σημείο που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για το χέρι της, και να τραυματιστεί και να συλληφθεί η Βασιλική Γκόβα. Παρ’ όλα αυτά, το κατηγορητήριο εμφανίζει μία διαφορετική εικόνα της κατάστασης, όπου θύματα είναι οι αστυνομικοί, τους οποίους φέρονται να βρίζουν αναίτια οι καθαρίστριες.

Ενδεικτική του "πνεύματος" που χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο είναι η αναφορά που γίνεται για την κατηγορία της εξύβρισης: "Με πρόθεση (οι καθαρίστριες) προσέβαλαν την τιμή άλλου με λόγο και συγκεκριμένα απηύθυναν τις φράσεις ‘κωλόμπατσοι, γουρούνια, είστε αλήτες’ σε ένδειξη καταφρόνησης προς το πρόσωπό τους".

Νόμιμη άσκηση δικαιώματος

"Δεν υπήρχε καμία διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας" αντιτείνει μιλώντας στην "Αυγή" ο Γιάννης Καρούζος, ένας από τους δικηγόρους των καθαριστριών. Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει ότι "ήταν νόμιμη άσκηση του δικαιώματος της διαμαρτυρίας, κατά την οποία υπήρξε λανθασμένη τακτική της αστυνομίας με την απώθηση των καθαριστριών στην είσοδο του υπουργείου".

Τη συμπαράστασή τους στις καθαρίστριες εκφράζουν το Μ-Λ ΚΚΕ, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ, που ζητούν "να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο αστυνομικός των ΥΜΕΤ που τραυμάτισε την Ευαγγελία Αλεξάκη και τη Βάσω Γκόβα" και "να αθωωθεί η συναδέλφισσα Βάσω Γκόβα και να πάψει κάθε δίωξη κατά των αγωνιζόμενων καθαριστριών".

Την αλληλεγγύη του εκφράζει ακόμη το πανελλαδικό δίκτυο συνδικαλιστικών κινήσεων στους εφοριακούς ΑΣΚΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL