Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Το 90% των επιχειρήσεων κατέβαλε τον αυξημένο κατώτατο μισθό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το 90% των επιχειρήσεων κατέβαλε τον αυξημένο κατώτατο μισθό

Σε προσαρμογή με βάση τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό δείχνει να είναι σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, ενώ από σήμερα οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ θα προσανατολιστούν στις επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε αναπροσαρμογή των αποδοχών για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Αναλυτικά, στα χέρια των αρμόδιων επιθεωρητών, στις περιφερειακές διευθύνσεις και στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι από χθες η «λίστα» με όσες επιχειρήσεις δεν δήλωσαν τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε οι τελευταίες να προσαρμοστούν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό.

Όπως είναι γνωστό, η προθεσμία για την προσαρμογή έληξε στις 8.3 και, χάρη στα στοιχεία της Εργάνης, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί - από τις συνολικά 110.000 περίπου τις οποίες αφορά η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ποσοστό συμμόρφωσης είναι εξαιρετικά υψηλό. Τυπικά δηλαδή οι περισσότερες επιχειρήσεις παρουσιάζουν συμμόρφωση ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι έλεγχοι που ξεκινούν αυτή την περίοδο θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα, με στόχο να «καλύψουν» όλες τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται να μην έχουν δηλώσει την αύξηση, με προτεραιότητα αυτές που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Παράλληλα, μέχρι τις 5 Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η καταγραφή όσων επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε μεταβολή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής το τελευταίο διάστημα προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους με μισθό (πολύ) χαμηλότερο από τον νέο κατώτατο, για τις ίδιες, στην πραγματικότητα, ώρες εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL