Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Μ. Καραμεσίνη: Το 75% της μη αμειβόμενης εργασίας επιτελείται από γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Καραμεσίνη: Το 75% της μη αμειβόμενης εργασίας επιτελείται από γυναίκες

Η «αόρατη», μη αμειβόμενη εργασία που επιτελείται στο σπίτι και χωρίς αυτή δεν υπάρχει η κοινωνία μας, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική αναπαραγωγή, επιτελείται κατά 75% από τις γυναίκες, που παράλληλα μέσα στην κρίση έσπευσαν να ανακόψουν την μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων και συνεχίζουν να μπαίνουν μαζικά στην αγορά εργασίας, είπε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είτε ρητά είτε εμμέσως προωθούν την συμμετοχή γυναικών.

Για την νέα υποχώρηση της ανεργίας, που βρέθηκε στο 18% τον περασμένο Δεκέμβριο, η κ. Καραμεσίνη σημείωσε ότι η μείωση σε ετήσια βάση ήταν σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από τον Δεκέμβριο του 2017. «Αν συγκρίνουμε τον Δεκέμβριο του 2018 με τον Δεκέμβριο του 2014, έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας κατά 340.000 περίπου», συνολικά σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Οι επιδόσεις που δείχνει η ΕΡΓΑΝΗ για τον ιδιωτικό τομέα είναι καλύτερες από αυτές της ΕΛΣΤΑΤ, άρα μπορούμε με ασφάλεια ότι είναι ο ιδιωτικός τομέας που έλκει την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Παρότι ωστόσο η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε σε επίπεδα Αυγούστου του 2011, σημείωσε, «το χάσμα μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποσοστού ανεργίας είναι πολύ μεγάλο. Η ανεργία στις γυναίκες είναι 23% και στους άνδρες 14%, το χάσμα του 9% είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ».

Σήμερα, «οι γυναίκες συνεχίζουν και μπαίνουν μαζικά στην αγορά εργασίας … όπως και μέσα στην κρίση, γιατί ήθελαν να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα και συνεχίζουν τώρα να συμμετέχουν … μπήκαν γύρω στις 300.000 επιπλέον γυναίκες στην αγορά εργασίας κατά την διάρκεια της κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρήκαν δουλειά, εξηγεί την εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας», όπως διευκρίνισε. «Όσες βρήκαν δουλειά ήταν παράγοντες ανάσχεσης της πτώσης του οικογενειακού εισοδήματος μέσα στην κρίση, όσες δεν βρήκαν τροφοδότησαν το ποσοστό της ανεργίας». Στο απόγειο της κρίσης το 2012-2013, επίσης, αυξήθηκαν στο 13% των νοικοκυριών με παιδιά αυτά στα οποία ήταν η γυναίκα η μοναδική εργαζόμενη, όπως τόνισε.

Ο ΟΑΕΔ στα ενεργά προγράμματά του σήμερα δεν έχει άμεση «σηματοδότηση φύλου» (π.χ. περισσότερα μόρια για γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες), αλλά «υπάρχουν άλλα κριτήρια που οδηγούν στο να συμμετέχουν περισσότερο οι γυναίκες. Παρακολουθούμε την σύνθεση φύλου των ωφελούμενων, τα ποσοστά ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο από τους άνδρες και στα προγράμματα απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης».

«Ρητή αναφορά στο φύλο», συνέχισε η ίδια, «υπάρχει και θα υπάρξει στα προγράμματα επιχειρηματικότητας που έπονται, ποσόστωση φύλου. Τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι από γυναίκες, υπάρχει ποσοστό 60% στην χρηματοδότηση για επιχειρηματικά σχέδια γυναικών.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες κατηγορίες γυναικών πιο ευάλωτες, όπως για «τα μονογονεϊκά νοικοκυριά όπου επικεφαλής είναι κυρίως γυναίκες. Αυτά πριμοδοτούνται με περισσότερα μόρια στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας».

Κλείνοντας, η κ. Καραμεσίνη υπογράμμισε την σημασία της μη αμειβόμενης εργασίας. «Ξεχνάμε ότι ένας πολύ μεγάλος όγκος της συνολικά παρεχόμενης εργασίας στην οικονομίας είναι μη αμειβόμενη εργασία, αόρατη γιατί πραγματοποιείται εντός του σπιτιού … σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι επιτελείται από τις γυναίκες», κάτι που συμφωνεί με τα στοιχεία του ΟΗΕ και του ILO που δείχνουν ότι στον κόσμο συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76%. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί χωρίς αυτή την μη αμειβόμενη εργασία δεν υπάρχει η κοινωνία μας, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική αναπαραγωγή».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/586804071&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL