Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Διευκρινήσεις από τον ΟΠΕΚΑ / Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού - Διευκρινήσεις από τον ΟΠΕΚΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διευκρινήσεις από τον ΟΠΕΚΑ / Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού - Διευκρινήσεις από τον ΟΠΕΚΑ

Ανοίγει σήμερα Πέμπτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού (τον ηλεκτρονικό Α21), το οποίο πέρσι πήραν 926.000 δικαιούχοι.

«Όπως συμβαίνει παγίως, όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν την οικογενειακή ενίσχυση που δικαιούνται αφού υποβάλουν νέα αίτηση για το τρέχον έτος (2019)» διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ, προσθέτοντας: «Συνεπώς, οι οικογένειες θα μπορούν να υποβάλουν απρόσκοπτα την αίτηση Α21, παρ’ όλο που δεν θα έχουν υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 (έντυπο Ε1) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 θα είναι και φέτος προσβάσιμη, όπως και πέρυσι, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος θα γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο taxisnet».

Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες, όπως και το 2018. Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019 όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15.1.2020. Οι ημερομηνίες καταβολής είναι: α) 1η δόση: τέλος Μαρτίου (για όσους έκαναν αίτηση έως τις 15 Ιανουαρίου ), β) 2η δόση: τέλος Μαΐου, γ) 3η δόση: τέλος Ιουλίου, δ) 4η δόση: τέλος Σεπτεμβρίου, ε) 5η δόση: Τέλος Νοεμβρίου και στ) 6η δόση: πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τα SOS στις αιτήσεις

1. Οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών σχολών Δημοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ, ενώ οι φοιτητές που μετεγγράφηκαν εντός του 2019 πρέπει να έχουν επιπλέον διαθέσιμο τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσου) που είχαν πριν τη μετεγγραφή τους.

2. Οι αλλοδαποί πολίτες ή ομογενείς που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς πρέπει να έχουν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης Α21 άδεια διαμονής στην Ελλάδα σε ισχύ.

3. Για τα εξαρτώμενα τέκνα που το έτος 2019 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2000) και είναι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κ.λπ.) οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρούν στα σχετικά πεδία της αίτησης, τον αριθμό μητρώου μαθητή καθώς και τον αριθμό μητρώου του σχολείου φοίτησης. Το ίδιο και τα εξαρτώμενα τέκνα άνω των 18 που είναι σπουδαστές των ΙΕΚ (ιδιωτικών-δημοσίων), των κολεγίων ή σπουδαστές της Ανώτερης και Ανώτατης εκπαίδευσης.

4. Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο για τα ίδια εξαρτώμενα τέκνα το επίδομα παιδιού, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας των τέκνων ή υπεύθυνης δήλωσης του άλλου γονέα ή ηλεκτρονική συναίνεση του άλλου συζύγου.

Επίσης, στις περιπτώσεις των διαζευγμένων γονέων είναι υποχρεωτική η αναγραφή της δικαστικής απόφασης και σε περίπτωση που διεκδικούν και οι δύο για τα ίδια εξαρτώμενα τέκνα το επίδομα παιδιού θα είναι υποχρεωτική η επισύναψη της δικαστικής απόφασης ανάθεσης επιμέλειας. Τέλος, σε κάθε περίπτωση που θα λείπει κάποιο πιστοποιητικό, αυτό θα πρέπει να επισυνάπτεται ξεχωριστά στην αίτηση του Α21.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL