Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Κατώτατος μισθός: Αύξηση ίση με έναν επιπλέον μισθό το 2019 και δύο επιπλέον για τους νέους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατώτατος μισθός: Αύξηση ίση με έναν επιπλέον μισθό το 2019 και δύο επιπλέον για τους νέους!

Ένας μισθός επιπλέον το 2019 για όσους αμείβονται με τα κατώτατα όρια, δύο μισθοί επιπλέον για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι από τον Φεβρουάριο παύουν να είναι παρίες της αγοράς εργασίας. "Δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους ανθρώπους του μόχθου" υπογράμμισε ανακοινώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει άμεσα 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια και άλλους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 64 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με τον βασικό μισθό και 140 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, καθώς καταργείται ο υποκατώτατος, ο οποίος θεσπίσθηκε το 2012. Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός ήταν 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή 492 ευρώ καθαρά, και ο υποκατώτατος ήταν 510 ευρώ μεικτά, δηλαδή 430 ευρώ καθαρά. Επομένως η συνολική αύξηση τον χρόνο είναι 896 ευρώ για όσους αμείβονται με τον κατώτατο και 1.624 ευρώ τον χρόνο για όσους αμείβονται με τον υποκατώτατο.

Τα νέα όρια, στα 29 ευρώ το μεροκάματο

Αναλυτικά με τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αυξάνεται ο μισθός κατά 64 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με τον βασικό μισθό και 140 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, καθώς καταργείται ο υποκατώτατος, ο οποίος θεσπίσθηκε το 2012. Έτσι από την 1η Φεβρουαρίου 2019 θα αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνονται ως εξής:

α. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά από τα 586,08 ευρώ (αύξηση 11%).

β. Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04 ευρώ την ημέρα μεικτά από τα 26,18 ευρώ (αύξηση 11%).

γ. Καταργείται ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός και το νέο αυξημένο κατώτατο ημερομίσθιο θα ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Συγκεκριμένα: Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά, από τα 510,95 ευρώ (αύξηση 27%).

Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04 ευρώ την ημέρα μεικτά, από τα 22,83 ευρώ (αύξηση 27%).

Αύξηση 10% για κάθε τριετία

δ. Σε ό,τι αφορά τις τριετίες ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Αντίστοιχα το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. (Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτήν τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών. Σύμφωνα με τη ρήτρα του 2012, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% έχει ανασταλεί η προσαύξηση του κατώτατου μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012).

Έτσι, οι αποδοχές με μία τριετία για άγαμο από 644,69 ευρώ διαμορφώνονται στα 714,96 ευρώ και για τον έγγαμο της ίδιας κατηγορίας από 703,3 ευρώ σε 779,95. Με δύο τριετίες ο άγαμος από τα 703,3 φτάνει τα 779,95 και ο έγγαμος από τα 761,9 τα 844,95. Τέλος με τρείς τριετίες ο άγαμος από 761,9 ευρώ φτάνει τα 844,95 και ο έγγαμος από 820,51 θα φτάσει τα 909,94 ευρώ.

Σήμερα η απόφαση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανότατα σήμερα θα είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, ενώ η αύξηση για όσους αμείβονται με τον υποκατώτατο, ο οποίος και καταργείται, αγγίζει το 27,4 %.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ήδη από τον Σεπτέμβριο- επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού -η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα- ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ επί της αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης.

Έφη Αχτσιόγλου: Εμβληματική πράξη

«Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται πλέον στα 650 ευρώ από τα 586 ευρώ και τα 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών. Θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις από 1η Φεβρουαρίου. Προχωράμε σε μια εμβληματική για την κυβέρνησή μας πράξη, την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχαμε δεσμευτεί» επισημαίνει με ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. «Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται πλέον στα 650 ευρώ, από τα 586 ευρώ και τα 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών. Θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις από 1η Φεβρουαρίου» σημειώνει η Έ. Αχτσιόγλου.

Ν. Ηλιόπουλος: Δίκαιη ανάπτυξη με σχέδιο υπέρ της εργασίας και των νέων

"Η μάχη για ανάσχεση της επίθεσης που δέχτηκε ο κόσμος της εργασίας δικαιώνεται όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα. Σήμερα προχωράμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, με παράλληλη κατάργηση του ρατσιστικού μέτρου του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών. Για εμάς δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει καταπολέμηση των ανισοτήτων μέσα από ένα συνολικά αντιπαραθετικό σχέδιο υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων" τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Αλ. Τσίπρας: Μειώσαμε την ανεργία στο 18,3% μέσα από 350.000 νέες θέσεις εργασίας

Η μείωση της ανεργίας στο 18,3% και τα θετικά στοιχεία από τη στοχευμένη δράση του ΣΕΠΕ αποτέλεσαν πτυχές της ομιλίας του πρωθυπουργού. Όπως ανέφερε, “η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας”, υπογραμμίζοντας:

* Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε τη μαύρη εργασία, από το 20% που βρισκόταν το 2014, στο 9% το 2018. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική μείωση. "Όσοι νομίζουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα όταν εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα διαψεύδονται. Μπορούμε να μετατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα που παραλάβαμε σε μια κανονική χώρα, σε μια χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας”.

* Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους, αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων”.

* Εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, επιτυχία η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας.

Επικρίνουν την αύξηση Ν.Δ., ΚΚΕ, ΓΣΕΕ

Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και η ΓΣΕΕ στάθηκαν αρνητικά στην ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον πρωθυπουργό. Πιο θετική στάση είχαν το ΕΒΕΠ και οι έμποροι. Αναλυτικά, και με δεδομένη τη στάση του Κ. Μητσοτάκη όταν είχε ξεκαθαρίσει (από το 2017) ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά του η αύξηση του κατώτατου μισθού και ότι δεν δεσμεύεται για κάτι τέτοιο, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με ανακοίνωσή του κατηγόρησε αρχικά τον πρωθυπουργό ότι "δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της συμφωνίας των Πρεσπών"!

Αμέσως μετά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθυστέρηση! "Η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίο είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης"! Τέλος, σημείωσε ότι "ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Κι αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει"...

Η ΓΣΕΕ σημείωνει μεταξύ άλλων ότι "η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής"... Η αύξηση κατά περίπου 11% του κατώτατου μισθού αντισταθμίζει στο μισό την απώλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που επιβλήθηκε το 2012. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι εάν παράλληλα εφαρμοστεί η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση αυτή θα εξανεμιστεί από τη φορολογία".

Το ΚΚΕ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «ενεργοποιεί τον μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση «πριν έναν μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

"Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά, μέχρι σήμερα, το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού ο οποίος υπολείπεται για να φτάσει στο προ κρίσης επίπεδο των 751 ευρώ, τόνισε εκ μέρους του ΕΒΕΠ ο Β. Κορκίδης, προσθέτοντας ότι "πρόκειται για μια θετική απόφαση, που θα συμβάλει στην τόνωση της ενεργούς ζήτησης".

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας τόνισε ότι "η ΕΣΕΕ πάντοτε αποτιμούσε με θετικό τρόπο και δεν είδε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού", ωστόσο πρόσθεσε ότι "το ποσοστό του 11% ξεπέρασε το όριο των προσδοκιών και των αντοχών που έχουν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL