Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός

Για τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό και το σχέδιο στο οποίο έχει ήδη καταλήξει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενημερώθηκαν χθες από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου οι εκπρόσωποι των δανειστών, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθεί η σχετική απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση της υπουργού Εργασίας.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση επιβεβαιώθηκε η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, κάτι στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν τόσο στο θέμα των εργασιακών, όσο και στο ασφαλιστικό.

Αναλυτικά, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση από την ίδια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική. Επίσης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτείνει αύξηση με εύρος από 5% έως 10%, ενώ το υπουργείο έχει διαμηνύσει ότι θα κινηθεί όσο το δυνατόν υψηλότερα και όσο επιτρέπουν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Και χθες επίσης επιβεβαιώθηκε ότι ερχόμενη εβδομάδα, εντός δηλαδή του Ιανουαρίου, θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα συνοδευτεί με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών. Πάντως, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα κινείται στην περιοχή των 640 ευρώ.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η ενημέρωση αφορούσε την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων. Επίσης, η υπουργός ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL