Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Στο μικροσκόπιο οι ατομικές συμβάσεις στα Jumbo
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μικροσκόπιο οι ατομικές συμβάσεις στα Jumbo

Τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στα πολυκαταστήματα Jumbo θα ζητήσει αύριο το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διαπιστώσει αν προκύπτουν από την πλευρά της επιχείρησης παραβιάσεις του ωραρίου και κυρίως μετατροπή των όρων μερικής απασχόλησης. Και αυτό καθώς με βάση την εργατική νομοθεσία υπάρχουν συγκεκριμένοι οι όροι για εξαήμερη εργασία, που θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η επιχείρηση ζητά από τους εργαζόμενους, "να υπογράψουν τη μετατροπή του πενθήερου εργασίας τους σε εξαήμερο για έξι συνολικά εβδομάδες κατ' έτος και με κριτήριο (όπως περιγράφεται στην τροποποίηση της ατομικής σύμβασης), τις ανάγκες της εταιρείας και ιδίως 'κατά τα συνήθη χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή/και κατά τη διάρκεια αιχμής και σώρευσης εργασιών της'».

Επίσης, υποχρεώνουν όλους τους εργαζόμενους (θέλουν δεν θέλουν οι ίδιοι) με 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα να εργαστούν 40ωρο όποτε και όταν το ζητήσει η εταιρεία.

H Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει προσφύγει στο υπουργείο Εργασίας και στο Σώμα Επιθεωρητών ζητώντας να ελέγξει τις τροποποιητικές συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας επίθεση της εργοδοσίας στα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως στο ωράριο των εργαζομένων.

Όπως έχει καταγγείλει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάνος Κυριακούλιας η επιχείρηση κάλεσε από την αρχή του χρόνου εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας.

"Ουσιαστικά ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν την μετατροπή του πενθήμερου εργασίας τους σε εξαήμερο στη λογική του λάστιχου που ξεχειλώνει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης" σημειώνει, προσθέτοντας: "Στην πράξη η εργοδοσία των Jumbo επιδιώκει να βάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο όταν εκείνη έχει περισσότερη ανάγκη από την εργασία των μισθωτών που απασχολεί και ειδικά κατά τα χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή όταν υφίσταται μεγάλη προσέλευση κοινού (Χριστούγεννα, Απόκριες κ.λπ.).

Το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ θα επικεντρωθούν στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού όπως την έχει επιβάλει η επιχείρηση και συγκεκριμένα:

-Υπεύθυνοι καταστημάτων και εργασιακών πόστων. Καλούνται υπό την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν αλλαγή στο ωράριό τους με την εξαήμερη εργασία να αφορά: 1 εβδομάδα τον Ιανουάριο, 2 εβδομάδες τον Αύγουστο, 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο, 1 εβδομάδα τον Οκτώβριο και 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο!

-Απλοί εργαζόμενοι. Οφείλουν να υπογράψουν 6ήμερη εργασία για: 2 εβδομάδες τον Μάρτιο (σ.σ.: Απόκριες), 1 εβδομάδα τον Απρίλιο (Πάσχα), 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο (έναρξη σχολικής χρονιάς), 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο και 1 εβδομάδα τον Δεκέμβριο!

-Μερικώς απασχολούμενοι (έως 30 ώρες/εβδομάδα): Θα πρέπει να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να εργαστούν 40ωρο όποτε και όταν το ζητήσει η εταιρεία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL