Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Αύξηση επιδομάτων μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Αύξηση επιδομάτων μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού

Με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, οι νέοι κάτω των 25 ετών θα δουν αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση σειράς επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών, τόνισε χθες η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της στον Alpha.

"Η κυβέρνησή μας προχωρά, όπως έχει δεσμευτεί, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10%. Θα ανακοινώσουμε το ακριβές πόσο της αύξησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου" σημείωσε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας: "Χάρη στην κατάργηση του υποκατώτατου, οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους. Η αύξηση του μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, η παροχή επιδόματος μητρότητας, το εποχικό επίδομα, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών. Η πράξη μας αυτή σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσουν σε μια συνολική βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που αποτελεί και τη βασική μας στόχευση».

Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Τα επιδόματα και οι αποδοχές που θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν ως εξής:

1. Παγωμένες τριετίες. Από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14.2.2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για εννέα έτη και άνω. Το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012 και έως έξι τριετίες (συνολικά 30% για 18 έτη και άνω). Όσοι εισπράττουν τον κατώτατο και τις τριετίες που είχαν θεμελιώσει έως το 2012 θα έχουν επιπλέον αύξηση.

2. Επίδομα γάμου. Τουλάχιστον οι επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) χορηγούν στους εργαζομένους 10% επίδομα γάμου. Όσοι εισπράττουν τον κατώτατο των 586,08 ευρώ λαμβάνουν 58,6 ευρώ επίδομα γάμου, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα με την αύξηση του βασικού ποσού. Επίδομα ανεργίας. Το βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας είναι το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόμενο 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος (σε μηνιαία βάση το 25πλάσιο, δηλαδή σήμερα 360 ευρώ). Βοηθήματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας.

3. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Οι ωφελούμενοι εισπράττουν ποσό ίσο με τις καθαρές αμοιβές που αντιστοιχούν στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη: 495,25 ευρώ μηνιαίως και 19,81 ευρώ ημερησίως, αμοιβές που θα αυξηθούν αντίστοιχα.

4. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ μαθητείας. Η αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας / πρακτικής άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

5. Καταβολή αποδοχών σε σπουδαστές που απέχουν από εργασία για συμμετοχή τους σε εξετάσεις. Το καταβλητέο ποσό ισούται με το 30πλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου, ενώ για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο.

6. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, εκτός κι αν εμπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους μισθούς. Οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης εξαρτώνται από τις αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας

Μείωση των εισφορών και 120 δόσεις

Αναφερόμενη ακόμα στη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών και το νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, η Έ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «προχωρήσαμε σε ουσιαστική μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών της τάξης του 33%. Την ελάφρυνση αυτή θα δουν ήδη με τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανακουφίσει ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Το σχήμα θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, γενναίο κούρεμα των προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις. Η μέση μείωση της οφειλής θα είναι 70%. με τον τρόπο αυτό χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης, αλλά και πολλοί άλλοι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη λόγω των χρεών τους θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL