Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ανδρ. Νεφελούδης: Σε 20 ημέρες ο νέος κατώτατος, ανακρίβειες από ΜΜΕ για ποσοστό και τρόπο αύξησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Νεφελούδης: Σε 20 ημέρες ο νέος κατώτατος, ανακρίβειες από ΜΜΕ για ποσοστό και τρόπο αύξησης

«Τελείως διαφορετική» εικόνα για τον νέο κατώτατο μισθό σε σχέση με όσα αναπαράγουν διάφορα ΜΜΕ και «έγκριτοι» δημοσιογράφοι έχουν στο υπουργείο Εργασίας, τόσο για το ποσοστό της αύξησης όσο και το βάθος χρόνου στο οποίο θα εφαρμοστεί, ξεκαθάρισε ο γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά. Θα τεθεί σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου.

Ο κατώτατος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει «από την 1η Φεβρουαρίου 2019, σε 20 ημέρες από σήμερα», είπε ο κ. Νεφελούδης, με τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων να ολοκληρώνονται «τις επόμενες ημέρες. Το δεύτερο 15νθήμερο (σ.τ.σ. του Ιανουαρίου) θα γίνει όλη η πολιτική διεργασία που πρέπει, για να καταλήξουμε οριστικά».

«Άρα», υπογράμμισε, «ό,τι λέγεται σήμερα για το πόσο θα είναι, δεν είναι έγκυρο, δεν είναι ακριβές ... Η εικόνα που έχουμε στο υπουργείο Εργασίας είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αναπαράγεται από διάφορα ΜΜΕ και υποτίθεται "έγκριτους" δημοσιογράφους. Έχουμε σωρεία επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που είναι πολύ πάνω από τα μέχρι σήμερα θεσμοθετημένα ... τα 586 ευρώ είναι ένα ευτυχώς μακρινό παρελθόν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας επίσης τα σενάρια για «τμηματική» αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%-10% σε βάθος τριετίας, ο κ. Νεφελούδης είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό εγώ δεν το ξέρω -και είμαι στο υπουργείο» Εργασίας. Εκτίμησε ότι «τους παρασύρει σε αυτά τα ρεπορτάζ το μοντέλο της Πορτογαλίας, που έχει βάλει έναν στόχο τριετίας και τον ικανοποιεί σιγά-σιγά. Δεν έχει όμως καμία σχέση με τους αριθμούς που αναφέρουν αυτοί οι άνθρωποι ... Εμείς δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτε, γιατί θέλουμε να είμαστε πάρα πολύ σαφείς και ολοκληρωμένη σε οποιαδήποτε παρέμβαση πρόκειται να γίνει στον χώρο της εργασίας και ιδίως του κατώτατου μισθού».

Για το πώς θα προκύψει το ύψος της αύξησης, διευκρίνισε ότι «στο πρώτο επίπεδο μίας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ακολουθήσαμε την θεσμική διαδικασία που είχε προβλεφθεί παλαιότερα ... μας κατηγορούν ότι χρησιμοποιούμε τον "νόμο Βρούτση" ... δεν βλέπουν ότι η ουσία της υπόθεσης είναι αυτή καθαυτή η αύξηση ... επίσης μας καταγγέλλουν ότι δεν ενισχύουμε την συλλογική αυτονομία ... κάνουμε αυτό σήμερα ως προϊόν συμβιβασμού με τις διαδικασίες των θεσμών, για να μπορέσουμε να πάμε στο στόχο, την αύξηση του κατώτατου. Αυτή όμως γίνεται με βάση τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών μελετών των αρμόδιων φορέων. Άρα, είναι υπαρκτή η διαδικασία συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, παρότι η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, πράγμα θλιβερό...».

«Προφανώς» από την παραπάνω διαδικασία θα προκύψει το ποσοστό της αύξησης και «το υπουργείο θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται», συνέχισε ο κ. Νεφελούδης. «Περιμένουμε η διαβούλευση να τελειώσει πολύ σύντομα, ώστε να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία αύξησης του κατώτατου από 1η Φεβρουαρίου», όπως επανέλαβε, ενώ θύμισε ότι παράλληλα καταργείται ο υποκατώτατος για νέους κάτω των 25, «δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω αυξήσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL