Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
"Δεύτερη ευκαιρία" για 5.000 άνεργους πρώην αυτοαπασχολούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεύτερη ευκαιρία" για 5.000 άνεργους πρώην αυτοαπασχολούμενους

Πρόγραμμα "δεύτερης ευκαιρίας" για 5.000 ανέργους πρώην αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις προκειμένου οι άνεργοι της συγκεκριμένης κατηγορίας να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα µόνοι ή μαζί µε άλλους.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Αναλυτικά, όπως τόνισε η υπουργός μιλώντας στο Kontra Channel, το πρόγραμμα θα επιδοτεί από 12.000 μέχρι 36.000 ευρώ την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης.

Επισημαίνοντας ότι επί της σημερινής κυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί πάνω από 370.000 θέσεις εργασίας, αναφέρθηκε στο «πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» που θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορά «ανθρώπους οι οποίοι έκλεισαν την επιχείρησή τους, ήταν αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες και σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Θα επιχορηγήσουμε μέσω του ΟΑΕΔ περίπου 5.000 ανέργους προκειμένου να αρχίσουν ξανά την οικονομική τους δραστηριότητα».

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα μήνες. Μετά τη λήξη του δωδεκαμήνου, οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους για άλλους τρεις μήνες. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του διαστήματος επιχορήγησης για δώδεκα επιπλέον μήνες.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα συνοδευτεί με ταυτόχρονη κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

Να σημειωθεί ότι το ακριβές ποσό για τον νέο κατώτατο μισθό θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και εκτιμάται ότι ποσοστιαία η αύξηση θα προσεγγίζει το 8%-10%. Όπως έχει επίσης αναφέρει η "Αυγή", πάνω από 150.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών θα επωφεληθούν από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού το 2019. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση για τον νέο κατώτατο μισθό πιθανότατα θα καταλήξει σε αύξηση κοντά στο 10%, η αύξηση στις αποδοχές για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την αύξηση που θα έχουν όσοι αμείβονται ήδη με τον κατώτατο μισθό και οι οποίοι υπολογίζονται σε 600.000.

Τέλος, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ανέργους, αλλά και την παροχή προστασίας της μητρότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL