Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
24.000 νέεες θέσεις εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

24.000 νέεες θέσεις εργασίας

Την περίοδο της κρίσης έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι έμειναν για χρόνια χωρίς δουλειά. Σήμερα, σε κάποιους από αυτούς δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν πάλι τα μαγαζιά τους και να κάνουν μια νέα αρχή. Όπως δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη σε συνέντευξή της στην "Fm Voice", πρόκειται να τρέξουν πολύ σύντομα προγράμματα που αφορούν την επιχορήγηση ανέργων που έκλεισαν την επιχείρησή τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ακόμη κι αν έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Τα προγράμματα θα αφορούν επίσης την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την κοινωφελή εργασία σε 51 δήμους και πέντε Περιφέρειες.

Επιχορήγηση έως 36.000 ευρώ

Ειδικότερα, η Μ. Καραμεσίνη σημείωσε ότι από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας, το οποίο «θα δώσει τη δυνατότητα σε πρώην εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους, να δραστηριοποιηθούν ξανά επιχειρηματικά με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ».

Σύμφωνα με τη Μ. Καραμεσίνη, η επιχορήγηση θα ανέρχεται από 12.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ «ανάλογα με το αν κάποιος ανοίξει μόνος του μία επιχείρηση ή αν το κάνει συνεταιρικά» και θα αφορά 5.000 ανέργους. Αρχικά, θα επιχορηγούνται για 12 μήνες και στη συνέχεια «θα ελεγχθούν για τη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για ένα τρίμηνο και μετά θα μπορούν να αιτηθούν επιχορήγησης για άλλους 12 μήνες».

Δυνατότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν και όσοι δεν έχουν προχωρήσει έως τώρα σε διακανονισμό των οφειλών τους με τον ΕΦΚΑ. «Θα υπάρξει συμψηφισμός μέχρι το 25% του ποσού της επιχορήγησης, που θα δίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ, για να καλυφθούν οι οφειλές. Άρα, δεν θα έχουν πρόβλημα για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα» τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

"Χωρίς τον φόβο της τράπεζας"

Η Μ. Καραμεσίνη τόνισε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επιχορηγήσεις του ΟΑΕΔ είναι ακατάσχετες: «Ακόμη κι αν έχουν τραπεζικά δάνεια και οφειλές στις τράπεζες, οι πρώην επιχειρηματίες μπορούν να εισπράττουν την επιχορήγησή τους χωρίς να έχουν τον φόβο θα έρθει η τράπεζα και να την τραβήξει από τον λογαριασμό τους».

Ένα άλλο πρόγραμμα που έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσει στο τέλος του Φεβρουαρίου αφορά την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη νέων έως 29 ετών οι οποίοι θα μπορούν να καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Σύμφωνα με τη Μ. Καραμεσίνη, «ωφελούμενοι θα είναι 5.000 άνεργοι και θα ενισχυθούν 2.500 επιχειρηματικά σχέδια». Το πόσο της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει και τα 18.000 ευρώ.

9.000 θέσεις για δήμους - Περιφέρειες

Όσον αφορά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 51 δήμους και πέντε Περιφέρειες που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι «είναι η συνέχεια του περσινού προγράμματος, μόνο που έχουν προστεθεί θέσεις απασχόλησης και στα κέντρα πρόνοιας. Συνολικά, έχουν προβλεφθεί περίπου 9.000 θέσεις [...] Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον μήνα».

Καταλήγοντας, η Μ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης, το οποίο αφορά νέους που δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή αποφοίτους Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από το πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, πρόκειται να ωφεληθούν 5.000 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL