Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Εργοδότης πήρε πίσω το δώρο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργοδότης πήρε πίσω το δώρο...

Σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας προχώρησε χθες το πρωί εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης στην πόλη της Μυτιλήνης, καθώς ο εργοδότης του όχι μόνο ζήτησε πίσω το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά και «τιμωρήθηκε» ακόμα περισσότερο, αφού ο εργοδότης του κατέθεσε τη μισθοδοσία σε λογαριασμό που ήξερε ότι δεν ήταν ακατάσχετος, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου η προϊσταμένη του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη Λέσβο Σοφία Μαστραντωνάκη, τα όσα καταγγέλλει ο εργαζόμενος υφίστανται, ενώ η ίδια παρενέβη στη συγκεκριμένη επιχείρηση και ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην ακούσουν τις απειλές του εργοδότη και να μην επιστρέψουν το δώρο. Επιπλέον επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά και του ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του Επιμελητηρίου ότι πρόκειται για παράνομες πρακτικές .

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της απόλυσης ή, ακόμα χειρότερα, της δυσφήμησης σε άλλους εργοδότες υποτάσσονται σε τέτοιου είδους απειλές. Η μόνη λύση είναι η καταγγελία, η δημοσιοποίηση και ο συνδικαλισμός των εργαζομένων στα σωματεία τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου ο συγκεκριμένος εργαζόμενος , που για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του, τόνισε ότι η περίπτωσή του θέλει να γνωστοποιηθεί προκειμένου να διεκδικήσει ό,τι του ανήκει αλλά και για να ακολουθήσουν κι άλλοι εργαζόμενοι τις επώνυμες καταγγελίες των μεθόδων αυτών εργοδοτικής ασυδοσίας. Ο ίδιος δεν ήταν μέχρι σήμερα μέλος στο σωματείο εργαζομένων επισιτισμού.

Η ανάρτηση - καταγγελία του εργαζόμενου

«Βρίσκομαι στη Μυτιλήνη δουλεύω σε μια εταιρεία που έχει αντικείμενο τον χώρο της εστίασης. Έβαλαν δώρο Χριστουγέννων στον λογαριασμό μου και απαίτησαν να το γυρίσω πίσω αλλιώς θα με διώξουν. Έπειτα ο υπεύθυνος του καταστήματος εν ονόματι Γ.Χ. με απειλούσε ότι θα κάνει τα πάντα να μην ξαναβρώ δουλειά και θα πει το οτιδήποτε χειρότερο για εμένα ώστε να μην βγάζω ούτε τα προς το ζην. Σας το λέω όπως ακριβώς μου το είπε.

Έχω έναν λογαριασμό μισθοδοσίας στην άλφα τράπεζα τον οποίο μας έβαλε η ίδια η εταιρία να κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην ίδια τράπεζα προς διευκόλυνση πληρωμών. Εγώ είχα λογαριασμό Μισθοδοσίας στην τράπεζα Πειραιώς από την προηγούμενη δουλειά μου. Όπως λοιπόν σχεδόν όλος ο κόσμος έχω κάποια χρέη στην εφορία και είχα έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Δήλωσα λοιπόν ακατάσχετο λογαριασμό το τωρινό λογαριασμό της μισθοδοσίας στην άλφα τράπεζα. Και η εν λόγω εταιρεία για λόγους εκδικήσεως απέναντι μου διότι κράτησα το δώρο, μου έβαλε στη συνέχεια τα χρήματα του μισθού μου στον λογαριασμό μου τον παλιό ο οποίος δεν ήταν ακατάσχετος.

Με συνέπεια να μην έχω ούτε καν να πληρώσω τα βασικά μου έξοδα, ενοίκιο ,ρεύμα και να μην μπορώ να παρέχω στην οικογένεια μου κυριολεκτικά τα βασικά. Λόγω αυτού του συμβάντος. Όλοι οι υπάλληλοι επέστρεψαν τον δώρο πλην 3 που τους ανάγκασε να παραιτηθούν. Σας παρακαλώ κάντε μια αναφορά για αυτό το θέμα. Χάσαμε δουλειά και χρήματα είμαστε στο έλεος των εργοδοτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL