Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευνοούνται και οι νέες συντάξεις

Από την κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" - Ανακούφιση για 1,4 εκατ. παλιούς συνταξιούχους από τη μη περικοπή των συντάξεων

Καμία μείωση του εισοδήματός τους δεν θα έχουν οι παλιοί συνταξιούχοι (1,4 εκατ.) με τη διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μη περικοπή των συντάξεων, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του Νόμου Κατρούγκαλου.

Επομένως, με τη συγκεκριμένη διάταξη καταργείται πλήρως η περικοπή και δεν υπολογίζεται πλέον η λεγόμενη "προσωπική διαφορά" στις παλιές συντάξεις, ενώ καμία περικοπή δεν εφαρμόζεται και για τα συγκαταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα.

Επίσης, η διάταξη, και συγκεκριμένα το άρθρο 2 που αφορά τους νέους συνταξιούχους, περιορίζει σημαντικά τις μειώσεις (σε σχέση με τους παλιούς συνταξιούχους) στις περιπτώσεις εκείνες που η "προσωπική διαφορά" είναι μεγαλύτερη του 20%.

Κι αυτό καθώς ο Νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι εφόσον η σύνταξή όσων συνταξιοδοτήθηκαν από 13.5.16 έως 31.12.2018 υπολείπεται κατά 20% και πλέον σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με βάση το παλιό καθεστώς, δικαιούνται από 1.1.2019 το 50% αυτής της διαφοράς αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2016, το 33% αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 και το 25% για συνταξιοδότηση το 2018, ενώ με την αλλαγή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο θα διατηρηθεί ολόκληρο το ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου οι νέες συντάξεις θα αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις ετησίως από το 2022 με βάση τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και οι παλιές συντάξεις θα παραμένουν "παγωμένες" μέχρι οι νέες συντάξεις να φτάσουν στα επίπεδα των παλιών, οπότε θα αρχίσουν αυξάνονται και οι παλιές συντάξεις.

Υπουργείο Εργασίας: Λάθος το παράδειγμα της ΑΔΕΔΥ

Χθες το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για τις νέες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι "το παράδειγμα που παρατίθεται περιλαμβάνει λανθασμένες διαφορές, καθώς συγκρίνει ποσό σύνταξης που εκδόθηκε με βάση τον Ν. 4387/16, με ένα υποθετικό ποσό που θα καταβαλλόταν χωρίς τις περικοπές που επέβαλαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2014".

Όπως ακόμα τονίζεται, "όσες συντάξεις εκδόθηκαν με βάση τον Ν. 4387/16 και έχουν διαφορές συγκλίνουν σταδιακά στο ίδιο ύψος με τις παλιές συντάξεις, ενώ από την 1.1.2019 συνολικά 620.000 συντάξεις θα αυξηθούν σταδιακά ώστε να προσεγγίσουν τις υψηλότερες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται με τις διατάξεις του Ν. 4387/16".

 

Δείτε όλα τα σχόλια