Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έφη Αχτσιόγλου: Ενίσχυση της εργασίας με ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις

Το εναλλακτικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης και ενίσχυσης της εργασίας ωριμάζει μέσα από την Κ.ΑΛ.Ο. και μπορεί να δώσει άμεσα περισσότερες ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, τόνισε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στη 2η Έκθεση EXPO Κ.ΑΛ.Ο.

«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, πέρα από κρίσιμος άξονας του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να υποστηρίξουμε, μπορεί να συμβάλει και στην υλοποίηση του κεντρικού μας σχεδίου για την ενίσχυση της εργασίας, για ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας».

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε τόσο στις θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί το υπουργείο όσο και στις στοχευμένες δράσεις που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Όπως σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου, "δίπλα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναπτύσσεται ο τομέας της Κ.ΑΛ.Ο. με τα δικά του χαρακτηριστικά: την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων".

"Μία οικονομία που αναπτύσσεται ανταγωνιστικά ως προς τους άλλους δύο τομείς, καθώς σε αυτήν ο παραγόμενος πλούτος διαμοιράζεται σε αυτούς που τον παράγουν, ενώ στη λήψη των αποφάσεων συμμετέχουν ισότιμα όλοι, λειτουργώντας δημοκρατικά», επισήμανε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να δείξει πως αυτό το οικονομικό μοντέλο ωριμάζει».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, όπως:

1. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κ.ΑΛ.Ο. - Νόμος 4430/2016.

2. Σύσταση και λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο. ως αυτόνομης διοικητικής μονάδας για την καλύτερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών για την υποστήριξη του τομέα.

3. Απλοποίηση διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο.

4. Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι εφικτή η ειδική μεταχείριση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σε δημόσιους διαγωνισμούς σε ειδικές περιπτώσεις.

5. Πρόσκληση για τη δημιουργία 89 Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που θα επιδοτηθούν από το υπουργείο Εργασίας με 127.000 ευρώ για τριάντα μήνες. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης έχει συνολικό ύψος 11 εκατ. ευρώ.

Τέσσερις νέες δράσεις

Επιπλέον η υπουργός εξήγγειλε τις στοχευμένες δράσεις που θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας:

α. Σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού για την Κ.ΑΛ.Ο. για τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τη χάραξη πολιτικής.

β. Χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάλυψη λειτουργικών δαπανών, αγορά εξοπλισμού κ.λπ.

γ. Πρόγραμμα επιχορήγησης υφιστάμενων Κ.ΑΛ.Ο. αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ύψους 11 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχωριστός είναι ο προϋπολογισμός, ύψους 2 εκατ. ευρώ, και ο σχεδιασμός για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στις επιχειρήσεις αυτές.

δ. Σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διαμόρφωση του πλαισίου ώστε να χορηγούνται εγγυητικές επιστολές στις Κ.ΑΛ.Ο. για τη συμμετοχή και εκτέλεση έργων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια