Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αποκαταστήσαμε αδικίες, παρακολουθούμε τις εξελίξεις

Δ. Τζανακόπουλος για αναδρομικά και προσφυγές - Μόνη απειλή για τους συνταξιούχους ο Μητσοτάκης και το "ασφαλιστικό Πινοσέτ"

"Η κυβέρνηση αποκατέστησε αδικίες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και του πραγματικού δημοσιονομικού χώρου που είχαμε για το 2018. Tα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ δεν έχουν κανονιστική εξουσία, αλλά επιλύουν διαφορές σε διμερές επίπεδο" τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα των αναδρομικών και των προσφυγών που εκδικάζονται.

Αναλυτικά ο Δημ.Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκατέστησε αδικίες όσον αφορά τους ένστολους, τους καθηγητές πανεπιστημίων, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους δικαστικούς λειτουργούς στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και του πραγματικού δημοσιονομικού χώρου που είχαμε το 2018.

"Για μας το ζήτημα συνταγματικότητας του ασφαλιστικού έχει διευθετηθεί με τον Ν. 4387/2016 που ισχύει από τον Μάιο του 2016 και μετά" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στην περίπτωση που συνεχιστούν οι αποφάσεις δικαστηρίων, ορισμένες εκ των οποίων είναι και σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, όσον αφορά τα αναδρομικά, τόνισε:

"Παρακολουθούμε και τις δικαστικές εξελίξεις, θυμίζουμε ωστόσο ότι τα δικαστήρια δεν έχουν κανονιστική εξουσία, αντίθετα επιλύουν διαφορές των δύο μερών, του κράτους και της Πολιτείας. Από τη δική μου πλευρά δεν μπορώ να προεξοφλήσω κάτι... Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου τύπου 'σεναριολογίες'. Εφόσον γίνει κάτι, τότε η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τυχόν πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να δίνει μάχες για τους συνταξιούχους".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι "η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρές μάχες και έχει επιδείξει διαρκή μέριμνα για την ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των συνταξιούχων. Κατάργησε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, έδωσε κοινωνικό μέρισμα το 2016 και το 2017 που αποδόθηκε σε συνταξιούχους, ενώ έχει δώσει μάχη για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές του 2019".

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι μόνο σε μια περίπτωση οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε θέση χειρότερη από αυτήν που βρίσκονται σήμερα... "Αν παρ' ελπίδα γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Τότε όχι μόνο δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά θα οδηγηθούν στη λαίλαπα του ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ και σε νέες περικοπές των συντάξεών τους" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Χθες ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι από την προσεχή Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις μειώσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

 

Δείτε όλα τα σχόλια