Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Υπουργός Εργασίας: / Υπουργός Εργασίας: Νομοθετούνται οι ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργός Εργασίας: / Υπουργός Εργασίας: Νομοθετούνται οι ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

«Όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα νομοθετηθούν και θα υλοποιηθούν κανονικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από 1.1.2019» τόνισε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι "εντός της εβδομάδας καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών".

Όπως σημείωσε, από 1.1.2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια σύνταξη, από 20% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 13,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ χαμηλότερο θα είναι για τους αγρότες (από το 18% στο 12%). Θα έχουν δηλαδή μια μείωση της εισφοράς για την κύρια σύνταξη της τάξης του 33%».

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε επίσης, ότι «δεύτερη επιπρόσθετη ελάφρυνση θα υπάρχει για τους επιστήμονες, δηλαδή γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και για επικούρηση και εφάπαξ. Σε αυτούς, το πόσο που θα καταβάλλουν θα είναι το ελάχιστο που ορίζεται από τον νόμο για όλους, δηλαδή τα 64,5 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, αυτή η ελάφρυνση για την επικούρηση και το εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2017».

Αναφερόμενη στο μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για το 2019, η υπουργός Εργασίας τόνισε: «Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά καλό σημείο. Διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συναινέσεις που χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το μέτρο. Οι εταίροι έχουν αποδεχτεί ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίο, ότι δηλαδή δεν είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, αυτό το σκέλος έχει κλείσει. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, έχουν αποδεχτεί ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και εντεύθεν. Επομένως κι αυτό έχει κλείσει. Αυτή τη στιγμή συζητάμε τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει πέραν της επίτευξης των στόχων και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για την υλοποίηση θετικών μέτρων και ως προς αυτό συγκλίνουμε διαρκώς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL