Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ο Τάσος Πετρόπουλος για τα αναδρομικά των συντάξεων: / Ο Τάσος Πετρόπουλος για τα αναδρομικά των συντάξεων: Θα τηρήσουμε τη νομιμότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τάσος Πετρόπουλος για τα αναδρομικά των συντάξεων: / Ο Τάσος Πετρόπουλος για τα αναδρομικά των συντάξεων: Θα τηρήσουμε τη νομιμότητα

"Θα τηρήσουμε τη νομιμότητα όσον αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Δεν αποφεύγουμε την ευθύνη, ούτε κάναμε εμείς τις περικοπές τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ζητώντας ταυτόχρονα "να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη των συνταξιούχων».

Αναλυτικά, μιλώντας για την επιστροφή αναδρομικών έναντι περικοπών των νόμων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (4051/12 και 4093/12), τόνισε ότι "η κυβέρνηση οδεύει σε μια επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας να μην περικοπούν οι συντάξεις. Και εκεί που πάει να το πετύχει αυτό, βγαίνει όλος αυτός ο ορυμαγδός ειδήσεων που ανεβάζουν τα δισ. λες και είναι... κατοστάρικα. Το κάνουν για να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις. Λένε επιχειρήματα του τύπου 'επειδή είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος, δεν μπορεί να μην συμβεί η μη περικοπή συντάξεων'".

"Ας καταλάβουν οι πολίτες τι παίζεται γύρω από αυτό το θέμα. Εντός της χώρας δημιουργείται ένα κλίμα και δίνονται όλες αυτές οι ειδήσεις για να δημιουργήσουν πρόβλημα" υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσθέτοντας: "Δεν αποφεύγουμε την ευθύνη και δεν είμαστε εμείς που θέλουμε να κάνουμε τις περικοπές. Τις έκαναν εκείνοι που με θράσος τώρα λένε ότι δεν τα πληρώνουμε. Ο κ. Κουτρουμάνης, που έφτιαξε τον νόμο, ωρύεται διότι δεν δίνουμε τα χρήματα πίσω. Αυτή δεν είναι πολιτική ευθύνη. Να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι που γίνεται στην πλάτη των συνταξιούχων".

Σχετικά με την εξάντληση ένδικων μέσων και τον ρόλο του Νομικού Συμβουλίου Κράτους στις αποφάσεις του ΕΦΚΑ, ο Τ. Πετρόπουλος σημείωσε το ΝΣΚ δεν είναι δικαστήριο. "Δεν κρίθηκε από το ΝΣΚ το θέμα αυτό ως γνωμοδότηση. Δεν είναι γνωμοδότηση με την τυπική έννοια που έχει ο όρος. Είναι μια τριμελής επιτροπή εντός του ΕΦΚΑ η οποία κρίνει αν πρέπει να ασκήσει έφεση σε μια περίπτωση. Δεν αποτελεί απόφαση με νομική ισχύ. Η επιτροπή συσκέφθηκε και εισηγήθηκε. Είναι επιτροπή δικηγόρων του κράτους. Έτσι σκέφτηκε αυτό και έτσι κινήθηκε ως προς την περίπτωση αυτή. Δεν δεσμεύει κάθε περίπτωση και δεν ισχύει έναντι όλων".

Όσον αφορά τις δικαστικές αποφάσεις και τον ρόλο του ΣτΕ, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι "το ΣτΕ έκρινε για όσες υποθέσεις είχαν αχθεί στα δικαστήρια μέχρι τη στιγμή που εξέδωσε την απόφασή του. Καμιά άλλη δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Το ΣτΕ είπε μόνο για αυτές που έχουν κριθεί. Αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να θίγεται το δημόσιο συμφέρον. Το περιόρισε στο πλαίσιο προστασίας ως προς την καταβολή μόνο σε όσους είχαν κάνει προσφυγές. Αν το ΣτΕ έκανε έναν άλλο λογαριασμό, δεν θα ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί το δημόσιο ταμείο όταν ήδη οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 έχουν δεσμεύσει τη χώρα με την υποχρέωση να μην υπερβαίνει η δημοσιονομική δαπάνη για τις συντάξεις το 16,2% του ΑΕΠ".

Επίσης ο Τ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι "αν οι αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων έχουν αναδρομικότητα, είναι αντίθετες προς την απόφαση του ΣτΕ... Τώρα, όμως, το ΣτΕ θα κρίνει αν ο λογαριασμός που μαζεύεται είναι συμβατός με τη δέσμευση που είχε αναλάβει κατά τη συνταγματική έννοια που έδωσε από το 2010 για το αν μπορεί αυτό το ποσό να πληρωθεί. Θα περιμένουμε την κρίση των δικαστηρίων. Θα καταβάλουμε ό,τι τελεσιδικήσει".

Πάνω από 200.000 αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Αναφερόμενος στις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ σημείωσε ότι ξεπερνούν τις 200.000 και αποτελεί έπαινο για τον ΕΦΚΑ, διότι διαφορετικά θα βλέπαμε ουρές ανθρώπων για να καταθέσουν μια αίτηση.

"Κυκλοφορούν πολλές αιτήσεις από τους παρατρεχάμενους που θέλουν να πάρουν πελατεία. Χωρίς δαπάνη αίτηση ηλεκτρονική στον ΕΦΚΑ και αν κριθεί το θέμα από το ΣτΕ, δεν έχει χάσει το δικαίωμά του, μπορεί να ασκήσει αγωγή. Η κατάθεση της αίτησης διακόπτει την παραγραφή για ένα εξάμηνο αν δεν απαντήσει ο ΕΦΚΑ. Μετά τη λήξη του εξαμήνου μετράει πέντε χρόνια. Θα καταβάλουμε αφού πρώτα κριθεί οριστικά από το ΣτΕ" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL