Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προαναγγελία από την Έφη Αχτσιόγλου: Τον Νοέμβριο το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

"Το ασφάλιστρο μειώνεται κατά περίπου 35%" - Η ελάφρυνση στο επικουρικό και το εφάπαξ για τους επιστήμονες θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2017

- Αναφερόμενη στις περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων, η υπουργών τόνισε ότι "οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν," διευκρινίζοντας ότι μιλά για όσες αγωγές ασκήθηκαν πριν το ΣτΕ βγάλει αντισυνταγματικές τις περικοπές. Η σημερινή κυβέρνηση, άλλωστε, εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση

 

Οι αγωγές των συνταξιούχων κατά των περικοπών στα δώρα που ασκήθηκαν πριν τη θετική κρίση του ΣτΕ πιθανότατα θα ευδοκιμήσουν, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός τοποθέτησε για τον προσεχή Ιανουάριο την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα σημάνει και ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ όσον αφορά τις ελαφρύνσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών τόνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η υπουργός αναφερόμενη στο θέμα των περικοπών στα δώρα των συνταξιούχων το 2012, "οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό κράτος, το Ελληνικό Δημόσιο, συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αλλά, προσοχή, αφορά αγωγές οι οποίες έχουν ασκηθεί πριν την κρίση του ΣτΕ. Από τη δική μας πλευρά, η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ, δηλαδή έθεσε καινούργιους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, για όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων».

Όπως ακόμα τόνισε, το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 είχε βγάλει μια απόφαση - πιλότο από την έκδοσή της και για το μέλλον σύμφωνα με την οποία οι περικοπές που έγιναν το 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Επίσης, είχε πει ότι όσες αγωγές είχαν ήδη ασκηθεί -άρα μιλάμε για αγωγές οι οποίες είχαν ασκηθεί μέχρι το 2015, πριν την κρίση του ΣτΕ- αυτές προφανώς δικάζονται κανονικά και σε αυτές το ΣτΕ υπέδειξε να ακολουθηθεί η κρίση που το ίδιο είχε διαμορφώσει.

Διορθωτικές παρεμβάσεις

Η υπουργός Εργασίας δήλωσε ακόμα ότι «όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό πλεόνασμα, προφανώς θα γίνονται συνεχώς θετικές παρεμβάσεις υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Η αποκατάσταση βασικών πληγμάτων που υπέστησαν οι συνταξιούχοι την περίοδο 2010-2014 γίνεται σταδιακά. Ήδη αποκαθιστούμε πληγές του παρελθόντος. Στα τέλη του 2017 επιστρέψαμε στους συνταξιούχους παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές Υγείας που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, διορθώσαμε την παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις και επιστρέψαμε τα αναδρομικά στα μέσα του 2018. Άρα, κάθε στιγμή που έχουμε και λίγο οικονομικό περιθώριο, αμέσως προβαίνουμε σε διορθωτικές παρεμβάσεις».

Από το 20% στο 13,3%

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι εντός Νοεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. «Από 1.1.2019 η εισφορά για κύρια σύνταξη, από το 20% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 13,3%. Δηλαδή το ασφάλιστρο μειώνεται κατά περίπου 35%. Ειδικά για τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) υπάρχει και μια πρόσθετη ελάφρυνση σε ό,τι αφορά το ασφάλιστρο για επικούρηση και εφάπαξ, όπου εκεί όλοι πια θα πληρώνουν το κατώτατο ποσό των 64,5 ευρώ. Ειδικά γι’ αυτή την ελάφρυνση, στο επικουρικό και το εφάπαξ, η ισχύς θα είναι αναδρομική από 1.1.2017», τόνισε.

Επίσης, σημείωσε ότι τον Ιανουάριο θα ληφθεί η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη επεκταθεί επτά κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γεγονός που «σημαίνει αύξηση μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει δίκιο η Ν.Δ.

Ναι, φυσικά. Έχει δίκιο η Ν.Δ. Ο Τσίπρας φταίει που ακυρώθηκε το ντιμπέιτ. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία, τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο