Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Νέος αυξημένος κατώτατος μισθός από τον Ιανουάριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος αυξημένος κατώτατος μισθός από τον Ιανουάριο

Σε επίσπευση των διαδικασιών αύξησης του κατώτατου μισθού προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου από την 1.1.2019 οι νέοι, εισαγωγικοί, μισθοί να έχουν άμεση εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα ο νέος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί χωρίς ηλικιακούς διαχωρισμούς, δηλαδή από την ίδια στιγμή παύει να υπάρχει ο υποκατώτατος μισθός, που σήμερα αφορά τους νέους κάτω των 25 ετών.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Ιανουάριο προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη) θα κατατεθεί τροπολογία για την επίσπευση της διαδικασίας.

Επίσης η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους θεσμούς πως δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε διαρθρωτικό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη διαπραγμάτευση.

Χαρακτήρισε “εμμονική” τη στάση του ΔΝΤ κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, όταν και τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, αναγνωρίζοντας πως η στάση των Ευρωπαίων ήταν διαφορετική.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μέχρι το 2070, η οποία δεν αμφισβητείται, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πεπεισμένο πως οι στόχοι των πλεονασμάτων μπορούν να επιτευχθούν και ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Ειδικότερα, ανέφερε πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αποτυπωμένος στον προϋπολογισμό, που για το 2019 φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ και το 2022 ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια. Μέσα σε αυτόν τον χώρο, εξήγησε, εντάσσονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα ενοικίου κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL