Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έφη Αχτσιόγλου: "Τρύπα" 55 δισ. ευρώ από την πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό

Διάλυση Κοινωνικής Ασφάλισης - Στον αέρα οι επικουρικές για 1,2 εκατ. συνταξιούχους - Μειώσεις και στην κύρια ασφάλιση μέσω της μείωσης των εισφορών - Τρύπα 2 δισ. στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ από την πρόταση Μητσοτάκη

Άμεσο κόστος που αγγίζει τα 55 δισ. ευρώ και πλήρης κατάρρευση των σημερινών επικουρικών συντάξεων για 1,2 εκατ. συνταξιούχους είναι οι δύο από τις άμεσες επιπτώσεις της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση του καθολικού χαρακτήρα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Η υπουργός Εργασίας εστίασε αρχικά σε τρία σημεία:

1. Η πρόταση (της Ν.Δ.) για ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με διαχείριση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην επικουρική ασφάλιση δημιουργεί κενό για τη χρηματοδοτική κάλυψη της καταβολής των συντάξεων των 1,2 εκατ. επικουρικών συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη. "Με άλλα λόγια, 1,2 εκατ. επικουρικοί συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, καθώς δεν θα υπάρχουν εισφορές για να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις. Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι το σύστημα που προτείνει για την επικουρική ασφάλιση θα ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό δεν αλλάζει την τρύπα που δημιουργείται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων, την οποία θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Προκειμένου να μη μείνουν στον αέρα 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, το ποσό που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις που δικαιούται το σύνολο των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων είναι 30 δισ. ευρώ».

2. Για τους σημερινούς ασφαλισμένους στο επικουρικό ταμείο εκτίμησε ότι οι εισφορές που έχουν καταβάλει καθώς και οι μελλοντικές συντάξεις τους τίθενται υπό διακινδύνευση. «Το κόστος για την κάλυψη αυτών των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ. Άρα το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη για την επικουρική ασφάλιση είναι 55 δισ.».

Από την AIG στην ΑΣΠΙΣ Πρόνοια

Η Έφη Αχτσιόγλου θύμισε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατάρρευσης ιδιωτικών ομίλων, με χαρακτηριστικότερο όλων το παράδειγμα της μετοχής της AIG, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής των ΗΠΑ, όπου τον Σεπτέμβριο του 2008 μέσα σε λίγες μέρες έπεσε από τα 70 σε 5,5 δολάρια, με αποτέλεσμα το αμερικανικό κράτος να αναλάβει το κόστος ασφαλιστικών συμβολαίων ύψους 85 δισ. ευρώ. Ελληνικό παράδειγμα πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.

3. Αναφορικά με την κύρια σύνταξη, η Ν.Δ. προτείνει οριζόντια μείωση των εισφορών για όλους στο 15%. Αυτή η πρόταση θα δημιουργήσει τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως, με σημερινά δεδομένα. Οπότε, είτε θα πρέπει να επιβαρυνθεί αντίστοιχα ο κρατικός προϋπολογισμός και με αυτό το ποσό είτε να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, υποστήριξε.

Από την υπονόμευση στην πλήρη διάλυση

Η υπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στην τακτική της Ν.Δ. όλα τα τελευταία χρόνια που δόθηκε μάχη για να κρατηθεί το ασφαλιστικό σύστημα στα πόδια του, σημειώνοντας ότι με την πρότασή της ομολογεί ότι ο στόχος της ήταν εξαρχής η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Επίσης έδωσε έμφαση στην προτεινόμενη από την αντιπολίτευση μετάβαση σε ένα αμιγώς ανταποδοτικό σύστημα, κάτι που ουσιαστικά θα τιμωρήσει όσους δεν είχαν σταθερό και συνεχόμενο εργασιακό βίο και αξιοπρεπείς αμοιβές.

"Η Ν.Δ. δεν σταμάτησε ποτέ τη ρητορική της υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, άλλοτε με την κινδυνολογία περί κατάρρευσης του συστήματος και άλλοτε με τα ψέματα περί αφαίμαξης των επαγγελματιών.

Είχα πει εδώ και πολύ καιρό ότι αυτή η τακτική δεν είναι τυχαία, έχει σκοπό και στόχο. Ο στόχος ήταν προφανής, είναι πλέον και ομολογημένος από την αξιωματική αντιπολίτευση: διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους", σημείωσε η υπουργός Εργασίας προσθέτοντας:

"Τον στόχο αυτό επιβεβαιώνει και η πολιτική που η Ν.Δ. εφάρμοσε και χρεοκόπησε το ασφαλιστικό σύστημα παραδίδοντάς το με 1,1 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές.

Σήμερα, που το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει ξανασταθεί στα πόδια του, τι αντιπροτείνει η Ν.Δ.; Η πρόταση της Ν.Δ. περιλαμβάνει αλλαγή εντός και του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το σημερινό πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης διέπεται από την αρχή της προστασίας και της αλληλεγγύης γενεών και έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Η Ν.Δ. προτείνει τη μετατροπή του συστήματος για την κύρια σύνταξη από διανεμητικό σε αμιγώς ανταποδοτικό. Τούτο σημαίνει ότι σημερινοί εργαζόμενοι που χωρίς δική τους ευθύνη λαμβάνουν πολύ χαμηλούς μισθούς ή μένουν κάποιοι χρόνια άνεργοι δεν θα μπορέσουν να λάβουν συντάξεις με τις οποίες να βιοπορίζονται. Η πρόταση περί μετατροπής του συστήματος σε πλήρως ανταποδοτικό λοιπόν θα τιμωρήσει πολίτες που δεν είχαν σταθερό και συνεχόμενο εργασιακό βίο και αξιοπρεπείς αμοιβές", κατέληξε η υπουργός Εργασίας

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις