Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γιώργος Τσίπρας: Η πρόταση της Ν.Δ. οδηγεί σε νέα μείωση συντάξεων

Υπάρχει ένας βαθμός γελοιότητας σε αυτούς που μείωσαν το εισόδημα των συνταξιούχων κατά 8,9 δισ. ευρώ ετησίως και κάνουν τους τιμητές...

"Υπάρχει ένας βαθμός γελοιότητας σε αυτούς που μείωσαν το εισόδημα των συνταξιούχων κατά 8,9 δισ. ευρώ ετησίως και κάνουν τους τιμητές" τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

"Το σύστημα που επικαλούνται έχει αποτύχει σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στη Χιλή, ενώ και στην Ευρώπη δεν είναι αυτή η κατεύθυνση. Εάν κινηθούν προς τα εκεί, κινδυνεύουν οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων".

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε σε σχέση με τη «μεγάλη φιλολογία της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα περί 'πρωτιών' στη φορολογία, το μη μισθολογικό κόστος κ.λπ., ότι αυτά που επικαλούνται είναι απολύτως ψευδή, παντελώς ανακριβή. Τα μνημονιακά χρόνια στην Ελλάδα, και επί δικής μας κυβέρνησης, έχουμε μεγάλη επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις, είμαστε πολύ κοντά στον μέσο όρο και η θέση μας αυτή θα βελτιωθεί με βάση τις εξαγγελίες».

Για τα όσα είπε ο κ. Καραγκούνης -πέραν του ασφαλιστικού Πινοσέτ, «που το πήραν πίσω»- ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «υπάρχει μία αποτυχία αυτού του είδους των ασφαλιστικών πολιτικών σε όλο τον κόσμο, και στη Χιλή, ώστε έχει παρθεί πίσω. Και στην Ευρώπη δεν είναι αυτή η κατεύθυνση. Άρα αυτό που επικαλούνται ότι υπάρχει σε άλλες χώρες είναι ψευδές».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι, όσον αφορά την ίδια τη δομή και φύση του ασφαλιστικού, «ήμασταν σε μία χώρα που είχε αρκετά μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να πάμε σε επίλυση με βάση τα δημόσια οικονομικά. Οι προτάσεις της Ν.Δ. -θα τις ακούσουμε πιο συγκεκριμένα σε λίγες ημέρες- οδηγούν και πάλι σε μία φαλκίδευση, μία παγίδευση όλου του ασφαλιστικού συστήματος. Αν κινηθούν σε μία τέτοια κατεύθυνση, κινδυνεύουν οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, όχι οι συντάξεις που θα πάρουν αύριο» οι σημερινοί εργαζόμενοι. «Άρα πάμε πάλι σε ένα ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα και σε μία νέα μείωση συντάξεων".

«Είναι μία ακόμη έκφραση του γεγονότος ότι η Ν.Δ., αφού πάλεψε πολύ καιρό να μην βγούμε από τα Μνημόνια και αμφισβητούσε ότι βγαίνουμε, σήμερα εκφράζει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι έχει ιδιαίτερη αλλεργία σε οποιοδήποτε μέτρο αποκαθιστά το κοινωνικό κράτος και καταργεί μέτρα λιτότητας. Είναι υπέρ των φοροελαφρύνσεων, αλλά έχει φοβερή αλλεργία σε ό,τι αφορά κοινωνικές πολιτικές και αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εικόνα θα έχουμε τον Οκτώβριο, ας πούμε οριστική. Η διαφορά με άλλα θέματα είναι ότι αυτό είναι ψηφισμένο και μεγάλο (1% του ΑΕΠ). Με βάση αυτές τις συμφωνίες φτάσαμε στην έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά είναι φανερό στον καθένα, με βάση την πολύ θετική πορεία της οικονομίας και την έτσι κι αλλιώς επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και το ότι το μέτρο δεν έχει κατ' ουσίαν διαρθρωτικό χαρακτήρα, ότι πάμε σε μία διαπραγμάτευση για να εξασφαλίσουμε αυτό για τους συνταξιούχους. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε αίσια έκβαση», όπως εκτίμησε.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις