Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

80.000 συμβασιούχοι στον δρόμο αν κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ.

Eurokinissi

"Υπόσχεση" του αντιπροέδρου στη γραμμή του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη

Χιλιάδες εργαζομένους απειλεί να πετάξει στον δρόμο η Ν.Δ. στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, όπως υποστήριξε χθες με παρρησία ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη για τη συρρίκνωση του Δημοσίου, ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε επί της ουσίας ότι θα τερματιστούν οι συμβάσεις για περίπου 80.000 εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε δήμους, υπουργεία, υπηρεσίες, κ.λπ., όπως αυτοί καταγράφονται στο επίσημο Μητρώο του Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο (απογραφή). Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μητρώο (Ιούνιος 2018 τελευταία καταγραφή) κι εφόσον γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της Ν.Δ., συνολικά θα πεταχτούν στον δρόμο 65.388 εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιοι, που εργάζονται στην κεντρική διοίκηση, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και άλλοι 14.458 που εργάζονται ως συμβασιούχοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Εκτός των 80.000 όμως συμβασιούχων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χατζηδάκη, στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμη 30.000 εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στο σύνολο του έκτακτου προσωπικού του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφονται στο Μητρώο, τον Ιούνιο του 2018 εργάζονται επιπλέον στο Δημόσιο (πλην των ΝΠΙΔ) 2.503 μετακλητοί υπάλληλοι, 4.403 αιρετοί, 1.437 πρόεδροι / μέλη Δ.Σ. / Όργανα Διοίκησης καθώς και 15.673 "λοιπές ειδικές περιπτώσεις" στους οποίους περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα σε πρακτική άσκηση ή μαθητεία ή επαγγελματική κατάρτιση, αντιρρησίες συνείδησης, δικαιούχοι αποζημιώσεων με δικαστικές αποφάσεις, εκπαιδευτές, θεραπαινίδες ΥΕΘΑ, ιδιώτες μέλη επιτροπών, σχολικοί τροχονόμοι, υπότροφοι. Στους εργαζόμενους αυτούς προστίθεται και το έκτακτο προσωπικό των ΝΠΙΔ που ανέρχονται σε 1.847 προέδρους / μέλη Δ.Σ. / Όργανα Διοίκησης και 2.386 λοιπές ειδικές περιπτώσεις, φτάνοντας το σύνολο του έκτακτου προσωπικού σε όλο το Δημόσιο πλην των συμβασιούχων στους 32.269 εργαζόμενους.

Η συρρίκνωση πάντως του δημοσίου τομέα, εκτός από την αποπομπή των συμβασιούχων, θα επιτευχθεί με βάση τη στρατηγική Μητσοτάκη και με την επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, του μνημονιακού δηλαδή κανόνα για το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι η χώρα πορεύεται εκτός προγραμμάτων! Η εμμονή δε της Ν.Δ. για την εκχώρηση δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες (το περίφημο outsourcing) είναι τέτοια που, ενώ η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης πέτυχε κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία να εξισώσει τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση μία χρονιά νωρίτερα από το προβλεπόμενο (το 2019 αντί για το 2020), εν τούτοις ο πρόεδρος και τα στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται βασιλικότερα του βασιλέως όχι απλώς διατηρώντας την αναλογία στο 1 προς 3 που είναι σήμερα αλλά μειώνοντάς την έτι περαιτέρω κι επαναφέροντάς την στο 1 προς 5...

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο