Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Γ. Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ έχει αποτύχει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ έχει αποτύχει

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «news 24/7» ο γνωστός καθηγητής μίλησε για ένα αποτυχημένο σύστημα που οδήγησε τη Χιλή να επιστρέψει στο σύστημα που είχε πριν.

Πρόσθεσε ότι το μοντέλο αυτό το είδαμε και στις ΗΠΑ επί Ομπάμα και η ασφαλιστική λόγω της κρίσης δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει με αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να της χορηγήσει ένα τεράστιο δάνειο 85 δις για να μην καταρρεύσει.

Διευκρίνισε ότι σε όλες τις χώρες της Ένωσης υπάρχει με βάση τη νομοθεσία η κύρια σύνταξη, η επικουρική και η προαιρετική (δηλαδή τα επαγγελματικά ταμεία). "Αν κατάλαβα καλά, αυτό που συζητείται στην Ελλάδα είναι η επικουρική να πάει προς τις ασφαλιστικές εταιρίες" είπε.

Εκτίμησε ότι η επικουρικές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εάν περάσουν στις ασφαλιστικές και τόνισε ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα του ασφαλιστικού μαζί με τη γήρανση του πληθυσμού είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ». "Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη» τόνισε, εκφράζοντας το φόβο του πως πρόκειται για «ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».

«Ιδιωτική ασφάλιση και συντάξεις πείνας, στα πρότυπα του μοντέλου που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή, είναι το όραμα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό», ανέφερε το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι «το αντικοινωνικό σχέδιο που περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες, το αποτύπωσε κυνικά, μέσα σε μία φράση, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καραγκούνης».

Υπουργείο Εργασίας: «Το μοντέλο Πινοσέτ η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό»

«Τα μαζεύει» σήμερα για τον Πινοσέτ ο κ. Καραγκούνης

Το κοινωνικό πρόσημο για την επόμενη ημέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL