Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Αποκατάσταση της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις

Αποκαθίσταται η στοιχειώδης κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις του σημαντικότερου οικονομικού τομέα του νομού Λασιθίου, με τον μεγαλύτερο αριθμό μισθωτών, με την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας να αναγνωρίσει καθολική ισχύ για την Τοπική Κλαδική Σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου, μαζί με τη αντίστοιχη του νομού Χανίων και την υπογραφή της από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωση της η νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, τονίζοντας πως με την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Αυτό δεν είναι «ιδεοληψία» της Αριστεράς «όπως κραυγάζουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΕΒ που οραματίζονται το πρόγραμμα του Πινοσέτ αλλά η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» τονίζει η ανακοίνωση.

«Η καθολική ισχύς της σύμβασης, που είχε υπογραφεί από τον Μάιο του 2018, έγινε δυνατή επειδή μπήκε σε εφαρμογή από τις 21 Αυγούστου 2018, με το τέλος των μνημονίων, ο ψηφισμένος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Παύει δηλαδή, να είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να μειώνει τους μισθούς ή να υπογράφει αυθαίρετες ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, όταν υπάρχει σε ισχύ κλαδική σύμβαση. Σταματά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στο νομό θα καλύπτονται από την τοπική κλαδική σύμβαση και θα πρέπει να έχουν τις ίδιες απολαβές και δικαιώματα» εξηγεί η νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας όπως αναφέρουν τα μέλη της ότι «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων με την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, με την ανασφάλεια και εξαθλίωση του φτωχότερου μέρους του πληθυσμού, και κυρίως με την τεράστια ανεργία, έχουν δημιουργήσει μια εργασιακή ζούγκλα, η οποία θέλει μεγάλο και συστηματικό αγώνα, τόσο από την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους για να σταματήσει και να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που επιβλήθηκε στη χώρα».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή χαρακτηρίζει δε ως μία μεγάλη δικαίωση του κοινωνικού και πολιτικού αγώνα των εργαζομένων όλη την περίοδο των μνημονίων (που ήταν και βασική και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία και υλοποιείται), την αποκατάσταση του βασικού συνδικαλιστικού δικαιώματος των Συλλογικών Συμβάσεων, μαζί με την κατάργηση του «υποκατώτατου μισθού» για τους νέους και την αύξηση του βασικού μισθού. Αυτά, τονίζει η ανακοίνωση, είναι τα πρώτα βήματα ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να μοιραστούν δικαιότερα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο