Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αχτσιόγλου: Ταυτόχρονα κατάργηση υποκατώτατου, αύξηση κατώτατου και πακέτο μέτρων για την εργασία των νέων

Πακέτο μέτρων υποστήριξης της νεανικής εργασίας και καταπολέμησης του brain drain - Οι θέσεις του ΣΕΒ είναι γραμμή της ΝΔ, απέτυχαν ήδη προκαλώντας κοινωνικό όλεθρο

«Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα το επόμενο διάστημα», είπε η κ. Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει «εντός του Σεπτεμβρίου».

Όπως είπε, μιλώντας στο Κόκκινο κατά το νόμο χρειάζεται μία περίοδος περίπου 4 μηνών για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες:
    • η συμβολή από τους διάφορους επιστημονικούς φορείς για την επίπτωση της αύξησης του μισθού σε διάφορα μεγέθη της οικονομίας
    • ο αναγκαίος εκτεταμένος κοινωνικός διάλογος

«Θα καταλήξουμε, μετά από αυτούς τους 4 μήνες, σε μία υπουργική απόφαση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό, ταυτόχρονα με την κατάργηση του υποκατώτατου ... ο νέος, αυξημένος ενιαίος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις ... στις αρχές του 2019», όπως ξεκαθάρισε.

Για το ύψος της αύξησης στον νέο κατώτατο, η ίδια διευκρίνισε ότι «θα αποφασιστεί αφού τελειώσει η τετράμηνη διαδικασία, που σκοπός της είναι καταλήξει σε μία εισήγηση προς την υπουργό Εργασίας, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων, για αύξηση του κατώτατου μισθού. Επομένως, δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα του διαλόγου και της δουλειάς των επιστημονικών φορέων».

Η κ. Αχτσιόγλου συνέχισε λέγοντας ότι μετά την αύξηση στις αρχές του 2019, «στο εξής κάθε χρονιά θα ακολουθείται αντίστοιχη διαδικασία και θα υπάρχει νεότερη αύξηση, ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε. Αντίστοιχη διαδικασία εφαρμόζεται στην Πορτογαλία, με μόνιμο μηχανισμό εξέτασης των οικονομικών δεικτών που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό και αναπροσαρμογής του κάθε χρονιά. Αυτό περίπου προβλέπεται και στο ελληνικό σύστημα», όπως είπε.

Πακέτο μέτρων υποστήριξης της νεανικής εργασίας και καταπολέμησης του brain drain

Αναφερόμενο στο συνολικό πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων υποστήριξης της εργασίας των νέων, ανάκτησης της εργασίας για τους νέους και καταπολέμησης του brain drain που περιέγραψε στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «μία από αυτές τις παρεμβάσεις -και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε- είναι η μεγάλη μείωση ή και ο μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών ως 25 ετών. Είναι ένα μέτρο που θα ισχύει για δύο χρόνια περίπου και θα ξεκινήσει και αυτό από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Έχει μεταβατική διάσταση ελάφρυνσης, προκειμένου κυρίως να δημιουργηθούν κίνητρα για την εργασία των νέων, για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, θα είναι μείωση ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών ως 25 ετών κατά 50% το 2019 και κατά 100% το 2020».
Διευκρίνισε μάλιστα ότι, όπως και στα υπόλοιπα προγράμματα, υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για την προστασία του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού, ώστε να μην μπορεί κανείς π.χ. να απολύσει έναν εργαζόμενο μεγαλύτερης ηλικίας για να προσλάβει έναν νεότερο με μειωμένες ή πλήρως επιδοτούμενες εισφορές.

Οι θέσεις του ΣΕΒ είναι γραμμή της ΝΔ, απέτυχαν ήδη προκαλώντας κοινωνικό όλεθρο

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΣΕΒ, η ίδια σημείωσε ότι «έχει εκφραστεί εδώ και πολύ καιρό μία πολύ σαφής γραμμή για τα εργασιακά, με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντίθεση. Είναι μία συνολική άποψη που υπηρετεί την αντίληψη ότι για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να συμπιεστεί το μισθολογικό κόστος και μία σειρά από δεδομένα εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή η αντίληψη ακολουθήθηκε την περίοδο 2010-2014 και έχει αποδειχθεί από τα πράγματα κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική, δεν πέτυχε τους στόχους που ήθελε να επιτύχει. Το έχει πει πάρα πολύ καθαρά ο ΣΕΒ ... είναι εξάλλου και η γραμμή της ΝΔ στα εργασιακά ... ότι το τρίπτυχο της αρχής της επεκτασιμότητας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής εργαζόμενων στην διαιτησία, το τρίπτυχο που πλέον έχει διασφαλίσει η κυβέρνησή μας για τους εργαζόμενους, συνιστά κατά την άποψη του ΣΕΒ ένα καταστροφικό τρίπτυχο που εμποδίζει την ανάπτυξη. Έχει αποδειχθεί από τα πράγματα είναι ότι ακριβώς την περίοδο της μεγάλης απορρύθμισης, ήταν η περίοδος που εκτινάχθηκε η ανεργία σε θηριώδη νούμερα, στο 28%, ήταν ακριβώς η περίοδος που συνοδεύτηκε από πάρα πολύ μεγάλη ύφεση στην οικονομία».

«Είναι μία αντίληψη που συγκρούεται με το μοντέλο μίας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, μίας βιώσιμης ανάπτυξης ... στην δική μας αντίληψη στον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας, δηλαδή την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζόμενων και του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων. Αυτό τελικά ενισχύει την παραγωγικότητα, ενισχύει την ενεργό ζήτηση και έχει αναπτυξιακά αποτελέσματα. Η προστασία της εργασίας και η ενίσχυση των εργαζόμενων είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης, δεν είναι καν αποτέλεσμά της», όπως τόνισε.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο