Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ανδρέας Νεφελούδης στην "Α": / Ανδρέας Νεφελούδης στην ΑΥΓΗ: Επανέρχεται η εργασιακή κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Νεφελούδης στην "Α": / Ανδρέας Νεφελούδης στην ΑΥΓΗ: Επανέρχεται η εργασιακή κανονικότητα

"Η επέκταση των συγκεκριμένων κλαδικών συμβάσεων, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν την ερχόμενη Πέμπτη, σημαίνει ότι οι εργοδότες όσοι δεν έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τους εργαζόμενους με βάση τους συγκεκριμένους όρους της κλαδικής σύμβασης. Δηλαδή θα πρέπει να καλύψουν τους εργαζόμενους με βάση τα προβλεπόμενα της κλαδικής σύμβασης και άρα πρακτικά αν υπάρχει επιχειρησιακή ή άλλη σύμβαση που υστερεί έναντι της κλαδικής, η διαφορά αυτή θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα", σημειώνει με δήλωσή του στην "Αυγή" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Σήμερα, έγινε το πρώτο βήμα, σημείωσε ο Ανδρέας Νεφελούδης, την ερχόμενη Πέμπτη που θα συνεδριάσει και πάλι ο ΑΣΕ, θα ακολουθήσουν οι επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στα μεταλλεία και τα λιγνιτωρυχεία, αλλά και άλλων τριών τοπικών κλαδικών ξενοδοχειακών συμβάσεων σε Χανιά, Λασίθι και Ρόδο. Να σημειώσω εδώ ότι η επέκταση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων καλύπτει τουλάχιστον 170.000 εργαζόμενους.

Δεδομένου ότι όλες αυτές οι αποφάσεις υπογράφονται από την υπουργό Εργασίας και εφαρμόζονται άμεσα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφενός ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, με ενιαίους όρους και κανόνες, και αφετέρου αύξηση στους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων.

Δεν υπάρχει επιλεκτική εφαρμογή...

Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας αναφορικά με τις επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων ο Αν. Νεφελούδης σημείωσε: "Ο προεδρος του ΣΕΒ μας καλεί να λειτουργούμε επιλεκτικά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι η επέκταση των κλαδικών είναι νόμος του κράτους μετά από συμφωνία του συνόλου των κοινωνικών εταίρων. Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν εννοεί να αποδεχθεί τη συντριβή των απόψεών του. Τι να κάνουμε η ζωή προχωρά, η κανονικότητα επανέρχεται, η αξιοπρέπεια της εργασίας προστατεύεται, η υγιής επιχειρηματικότητα επιβραβεύεται. Ας το συνηθίσουν όλοι...", υπογράμμισε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας: "Εμείς από την πλευρά μας πήραμε τα μέτρα μας, κάναμε την τελευταία νομοθετική παρέμβαση για να δημιουργήσουμε και κίνητρα στους εργοδότες να είναι νόμιμοι".

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ με δηλώσεις του σε άρθρο του στο ΑΜΠΕ, ήταν επιφυλακτικός, αν όχι αρνητικός όσον αφορά στη διαδικασία επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και βέβαια των πρακτικών αποτελεσμάτων που αυτές έχουν: "Η πρακτική της συστηματικής επέκτασης ΣΣΕ (αλλά και αποφάσεων της υποχρεωτικής διαιτησίας, η οποία δεν είναι συμβατή με τους διεθνείς κανόνες των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων) με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς καμία αξιολόγηση της αντιπροσωπευτικότητας του 51% των συμβαλλομένων μερών που τις συνυπέγραφαν, αν και ο νόμος το προέβλεπε, αποτελεί μέρος των αιτίων της κρίσης. Όσο ψηλά κι αν ορισθούν οι μισθοί στο σύνολο ενός κλάδου με μια υπουργική απόφαση, αν μια επιχείρηση που βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης -και αυτές είναι ακόμη η πλειονότητα στην Ελλάδα της κρίσης- δεν μπορεί να τους καλύψει, αυτή οδηγείται στο περιθώριο της οικονομικής ζωής".

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL