Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις, ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει η επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις, ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει η επόμενη μέρα

Η επομένη της εξόδου της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα είναι ήδη εδώ και η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά εξαγγελίες εμβληματικού χαρακτήρα, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν το τέλος της οκτάχρονης ασφυκτικής επιτροπείας.

Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας τόσο στο διάγγελμά του την προσεχή Τρίτη όσο και πιο εξειδικευμένα στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου θα αναφερθεί σε μια σειρά μέτρων όχι μόνο συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής αποκατάστασης θεσμικών αλλαγών, ενώ μια σειρά νέες παρεμβάσεις προβλέπονται ιδιαίτερα για τους νέους εργαζομένους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ήδη έχουν έχει ψηφιστεί -και θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή- οι βασικές αρχές επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Ο υποκατώτατος μισθός

Ταυτόχρονα, στη στρατηγική της κυβέρνησης εντάσσεται η επανεξέταση του επιπέδου του κατώτατου μισθού, καθώς η κατάργηση, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6/28.2.2012) των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (32% για τους κάτω των 25 ετών) προκάλεσαν σημαντική οπισθοδρόμηση και φτωχοποίηση των εργαζομένων, καθώς το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκε από το 80% στο 30%.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει την αφετηρία αύξησης των μισθών των εργαζομένων, ωστόσο η πρώτη παρέμβαση της κυβέρνησης στην αύξηση του κατώτατου μισθού πιθανότατα θα συνοδεύεται από την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών που καθιερώθηκε το 2012.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικός στέλεχος, "αύξηση του κατώτατου με καθήλωση του υποκατώτατου μισθού αφενός θα εκτινάξει την ψαλίδα εξοργίζοντας τους νέους και αφετέρου θα θέσει σε εργασιακό κίνδυνο τις μεγαλύτερες ηλικίες για λόγους προφανείς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος είχε σημειώσει πρόσφατα αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού ότι "η επεξεργασία των βημάτων που θα οδηγήσουν εκεί προχωρά τάχιστα και εντός του 2018 θα παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες".

Ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ταυτόχρονα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν προχωρήσει στην επεξεργασία στο πλαίσιο διορθωτικών παρεμβάσεων που θα αφορούν τις εισφορές (ενδεχομένως και των ληξιπρόθεσμων) που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως η (μικρή όσον αφορά το σύνολο) κατηγορία με ετήσια εισόδημα από 18.000 έως 70.000 ευρώ. Ταυτόχρονα εξετάζεται το άθροισμα φόρων και εισφορών να μην ξεπερνά το 50% του ετήσιου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το πρόβλημα των επιβαρύνσεων εντοπίζεται κυρίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των 1,4 εκατ. αυτοτελώς απασχολουμένων καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές ακόμη και εντός του 2018 σε σχέση με το 2016. Υπάρχει βέβαια κι ένα 0,5% των μη μισθωτών ασφαλισμένων που εμφανίζει εισόδημα από 30.000 έως 70.000 ευρώ για τους οποίους προκύπτουν εισφορές σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που πλήρωνε στο παρελθόν. Με εισόδημα 15.000 - 70.000 ευρώ, εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξεως του 7%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL